MUTSO Kosova ve Çorlu Heyetlerini Ağırladı


Muğla Ticaret ve Sanayi Odası, Kosova Heyeti ile yatırım ve iş birliklerine yönelik ‘İyi Niyet Protokolü’ imzalarken, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası ile de ‘Kardeş Oda’ oldu.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Kosova ve Çorlu’dan gelen heyetleri ağırladı. Kosova Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Avni Kasarati, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Genel Müdürü Gazmend Mejzini, Prizren Belediyesi Meclis Başkan Yardımcısı Levent Buş başta olmak üzere turizmci iş adamlarının yer aldığı heyet, 1 Nisan Cuma günü MUTSO’yu ziyaret ederek yatırım fırsatları hakkında görüş alışverişinde bulundular. Ziyarette MİSİAD Genel Başkanı Feridun Öncel ve bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de hazır bulundu.

Toplantının açılış konuşmasını yapan MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, Kosova Heyetinin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, iki ülke arasındaki güçlü bağa dikkat çekti. Başkan Karakuş: “İlişkilerimiz ve sıcak diyaloglarımız geçmişimizden, yani Osmanlı’nın 600 yıl boyunca o topraklarda bulunmasına dayanır. Türkiye-Kosova ilişkileri, ortak tarihi geçmiş ve dostluk bağları temelinde, mükemmel düzeyde seyretmektedir. Türkiye, 17 Şubat 2008 tarihinde bağımsızlığına kavuşan Kosova Cumhuriyeti’ni, 18 Şubat 2008 tarihinde tanımıştır. Türkiye, Kosova’yı resmi olarak tanıyan ilk ülkedir. Kosova’nın uluslararası camiada tanınması için en büyük gayreti gösteren ülke Türkiye olmuştur. Bu da Kosova’nın bizim için ne kadar önemli olduğunun bir göstergesidir. Ülkemiz, Kosova’nın istikrarına, toprak bütünlüğüne, kalkınmasına, Avrupa ve Avrupa-Atlantik yapılarıyla bütünleşmesine, ayrıca bölgesinde dostane ve yapıcı komşuluk ilişkileri tesis etmesine önem atfetmektedir.” dedi.

Ekonomik açıdan bakıldığında da, adeta akrabalık derecesinde olan iki ülke arasındaki ticari hacmin hak ettiği durumda olması gerektiğine de vurgu yapan Başkan Karakuş, “Ekonomik veriler incelendiğinde iki ülke arasındaki ticaretin çoğunu Türkiye’nin Kosova’ya ihracatı teşkil etmektedir. 2013-2014 yıllarında Kosova’ya yaptığımız ihracat 2015 yılında gerilemiş durumda. Bu gerilemenin sonucunda olması gereken ticari hacmin arttırılması için bu tür ilişki ve temasların önemi elbette büyük. Kosova’nın da ülkemize ihracatının artmasını bekliyoruz. Muğla Ticaret ve Sanayi Odası olarak, ticari hacmimizin artması için üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzun bilinmesini isterim.” diye konuştu.

Daha sonra Kosova Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Avni Kasarati, Kosova Devleti adına Muğla’da bulunmaktan gurur duyduğunu dile getirdi. Kasarati, “Biz Kosovalılar olarak Türkiye’yi kardeş olarak, stratejik yönden de bir ortak görüyoruz. Bilindiği üzere Kosova Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalanmıştır. Bu anlaşmayı Türkiye Parlamentosu kabul etmiştir. En geç 2 ay içerisinde Kosova Parlamentosunca da kabul edilecektir. Bu gelişmenin ardından önümüzdeki aylarda her iki taraf için de ihracatta büyük artış sağlanacaktır. Ülkemizde Türkiye Cumhuriyeti yatırım konusunda 3’üncü sırada yer almaktadır. Diğer ülkelerinde yatırımlarını barındıran Kosova’da bizim için önemli olan Türkiye’nin yatırımlarını arttırmasıdır. Kosova diğer ülkelerinde yatırım amaçlı tercih ettikleri bir pazar. Yatırım konusunda Avrupa Birliği kanunlarındaki kriterler, hemen hemen Kosova Kanunlarında da mevcuttur. Bu nedenle Türk yatırımcıları da Kosova’da görmek istiyoruz.” dedi.

Konuşmaların ardından Kosova Heyeti adına Prizren Belediyesi Meclis Başkan Yardımcısı Levent Buş ile MUTSO adına AB, Dış Ticaret, Proje ve Raporlama Birimi Sorumlusu Elvan Kocagöz tarafından her iki bölgenin yatırım olanaklarına ilişkin birer sunum gerçekleştirildi.

Toplantının sonunda Kosova Prizren İş Forumu ile MUTSO arasındaki İyi Niyet Protokolü Prizren Belediyesi Meclis Başkan Yardımcısı Levent Buş ve MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş arasında imzalandı. Başkan Karakuş, Kosova Heyeti adına, Bakan Yardımcısı Avni Kasarati’ye Muğla tablosu ve yöresel ürünler takdim etti.

Kardeş Oda Protokolü

Kosova Heyetinin ardından MUTSO Yönetiminin konuğu Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) oldu. Çorlu TSO Yönetim Kurulu Başkanı Enis Sülün ve Yönetim Kurulu Üyelerinin hazır bulunduğu ziyarette konuşan MUTSO Başkanı Bülent Karakuş, tarihin yapraklarında yer alacak bir gelişmenin de canlı şahitleri olarak bir arada olduklarını ifade etti.

Ülkenin iki güzide meslek kuruluşu arasındaki önemli bir imza törenine ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu belirten Başkan Karakuş şunları kaydetti: “Muğla ve Çorlu’nun sanayi, ticaret ve turizm sektöründe, kültürel ve sosyal yaşamında birlikte hareket etmelerini sağlayacak ve her şeyden önemlisi işbirliği yaparak projeler üretecek bir birlikteliğin temellerini atıyoruz. Biz MUTSO olarak işbirliğini ve paydaşlığı önemsemiş ve bu konuda birçok çalışmalar gerçekleştirmiş bir odayız. Bugün ‘Kardeş Oda’ olacağımız Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası ile yeni bir işbirliğine hazırlanırken, ülkemiz ekonomisi ve esnafımıza yarar sağlayacak hizmetleri birlikte yapacak olmanın da heyecanını yaşıyoruz.”

Çorlu TSO Yönetim Kurulu Başkanı Enis Sülün’de Muğla’da sıcak bir şekilde karşılanmalarından dolayı MUTSO Yönetimine teşekkürlerini sundu. Başkan Sülün “İmzalayacağımız kardeş Oda Protokolü ile iki Oda arasında köprü kurmuş olacağız. Odalarımız arasında iletişimi güçlendirmek, karşılıklı hizmet standartının artmasını sağlamak, ortak toplantılar ve faaliyetler gerçekleştirmek önceliklerimiz arasındadır. İşbirliğimiz ile daha kapsamlı etkinlikler ve projeler hazırlamak, sanayi ve ticaretin gelişmesine katkı sağlamak asıl hedefimizdir. Kardeş Oda olarak her türlü yardımı, imkanı, tecrübeyi ve bilgi birikimini karşılıklı paylaşmaya hazırız. Biliyoruz ki dünyada bölüşünce artan tek şey bilgidir.” dedi.

Konuşmaların ardından her iki Oda arasında hazırlanan Kardeş Oda Protokolü MUTSO Meclis Başkanı Şükrü Altınay, Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş ve Çorlu TSO Yönetim Kurulu Başkanı Enis Sülün arasında imzalandı.

Protokol töreninde MUTSO Meclis ve Yönetim Kurulu Üyeleri de hazır bulundu. Törenin sonunda karşılıklı hediyeler takdim edildi.

1000