MUTSO’DA YILIN SON MECLİS TOPLANTISI


Aylık olağan toplantılarını geniş katılımlarla sürdüren MUTSO Meclisi, 2018 yılının son toplantısını, Meclis Başkanı H. Koray Özcan’ın divan başkanlığında, Meclis üyeleri ve komite başkanlarının katılımıyla gerçekleştirildi.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) 2018 yılı son meclis toplantısı, 25 Aralık Salı günü Meclis Başkanı H. Koray Özcan’ın divan başkanlığında, meclis üyeleri ve meslek komite başkanlarının katılımıyla, MUTSO Hizmet Binasında gerçekleştirildi.

Yoğun katılımın olduğu toplantının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Özcan, 2018 yılı değerlendirmesi olarak bir takım açıklamalarda bulundu. Başkan Özcan, “Geride bırakmak üzere olduğumuz yıl iş dünyası ve ülkemiz açısından önemli gelişmelere sahipti. Bu durum ilimizi ve üyelerimizde aynı oranda etkiledi. Bunlardan en önemlisi ülkemiz tarihinde bir ilk olan Cumhurbaşkanlığı Yönetim Sistemine geçişimiz olmuştur. Bu yeni yönetim şeklinin yarattığı gelişmeleri yakından takip ederek gelişmeleri üyelerimize aktarmak konusunda gerçekleştirdiğimiz çalışmaları sürdürmeye devam edeceğiz. Ülkemizi ve ekonomimizi yakından ilgilendirilen OHAL uygulaması sona ermiştir. Bu durum demokratik sisteme dönüş ve piyasaların rahatlaması anlamında önemli bir gelişmeydi. Terörün azalmasının da aynı etkiyi yarattığını söylemek mümkün. Ancak 2018 yılın 2.çeyreğinde Amerika ile ülkemiz arasında, kamuoyunda Rahip Brunson krizi olarak anılan olayın yaşanmasıyla hiç beklemediğimiz ön göremediğimiz ani, sert ve büyük ölçekli bir ekonomik kriz yaşanmaya başlandı. Çünkü kamuoyuna yansıyan bu konunun arkasında farklı bir ekonomik boyut söz konusuydu. Amerika’nın Çin ile girdiği ekonomik rekabet bunlardan biridir. Amerika’nın kendi ekonomisini korumak ve iç siyasetini iyileştirmek adına yaptığı hareketler, ülkemizde ciddi anlamda bir ekonomik sıkıntı yaratmıştır. Bizler bu süreçte farklı sektörlerdeki üyelerimiz ile bir araya geldik. Önerimiz mevcut yatırımların korunması ve yeni büyük yatırımlara girmeden önce bu sürecin atlatılması yönünde oldu. Çünkü bu ekonomik dalgalanmanın düzelmesi zaman alabilecektir. 2019 yılında da tedbirli davranılması bu geçiş sürecinde dövizle borçlanılmaması konusunda da uyarılarımızı sürdürüyoruz. Üst kuruluşumuz TOBB’un da girişimleriyle hayata geçirilen istihdam teşvikleri, nefes kredileri ve hükümetin acil önlem politikaları ekonomimizi bir nebze de olsa rahatlatmıştır. Yine hükümetin uyguladığı ve TOBB’un desteklediği enflasyonla topyekün mücadele programı esnafımıza ve vatandaşımıza destek sağlamıştır.” ifadelerine yer verdi.

Asıl büyümenin üretimle olacağını söyleyen Başkan Özcan şöyle devam etti: “Ekonomide düze çıkmanın ve asıl büyümenin üretime yönelik politikaların teşvik edilmesi ile mümkün olacağını düşünmekteyiz. Üreterek ve ürettiğini satarak ekonominin büyüyeceğini düşünüyoruz. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi “Yalnız tek bir şeye ihtiyacımız vardır, çalışkan olmak.” Her yeni yıl bir umut demektir. Umudumuzu ve inancımızı her zaman canlı tutmalıyız. 2019 yılı içinde umutlu olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bu duygu ve düşüncelerle, 2019 yılının sizler ve aileleriniz için sağlık, mutluluk, başarı ve bol kazançlı bir yıl olmasını diliyor; ilimiz ekonomik ve sosyal hayatının daha yüksek bir ivme kazanmasını temenni ediyorum.”

Gündem maddelerinin görüşülmesi esnasında bir konuşma yapan Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan, 2018 yılı ve 2019 yılı Oda bütçesini Meclis üyelerine aktardı. Başkan Ercan şu açıklamalara yer verdi: “Odamız, geçmiş yıllarda olduğu gibi 2018 yılında da, yasalarla belirlenen görev ve yükümlülüklerini yerine getirerek üyelerine en iyi biçimde hizmet vermeye devam etmiştir. Odamız, üyelerimizin ihtiyaçlarını ve beklentilerini karşılayacak kalitede hizmet sunmak, kısa ve uzun vadeli sorunların çözümünü sağlayarak üyelerin ve Odamıza bağlı ilçelerde ticari faaliyetlerini kolaylaştırmak ve gelişmesini sağlamak amacıyla hizmet vermeye devam etmektedir. Her zaman olduğu gibi, üyelerimizden ve Meslek Komitelerinden gelen şikayet, görüş ve öneriler ilgili makamlara iletilmiş ve gelişmeler takip edilmiş, meslek komitelerin tüm talepleri birleştirilerek Yönetim Kurulumuzda görüşülerek karara bağlanmış ve ilgili konular üst makamlara iletilmiştir. Odamız, üyelerine sunduğu hizmetleri kolaylaştırmak ve kalitesini arttırmak için geliştirdiği projelere her yıl yenilerini eklemekte ve üye odaklı çağdaş, proaktif ve kolaylaştırıcı hizmet anlayışını iyileştirerek Muğla ticaret hayatının gelişmesine katkıda bulunmaktadır. Bu bağlamda online hizmetlerimizi, online aidat ödemeden sonra online olarak e-belge verme, online ihracat belgelerini kabul etme ve onaylama hizmetleri de eklenmiştir. İleriki dönemlerde hizmetlerimiz geliştirilecek diğer hizmetlerimizde online sisteme aktarılacaktır. Ekonominin ve sanayinin genel sorunlarıyla Muğla ticari hayatında öne çıkan konuları dikkat çekip çözüm önerilerini geliştiren Odamız 2018 yılında da resmi makamlarla yakın ilişkilerini sürdürmüştür. Yaptığımız girişimler sonucunda, Odamızın görüş ve önerilerinin dikkate alındığını gözlemlemekten büyük mutluluk ve gurur duyuyoruz. Odamızın resmi muhasebe kayıtları 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Kanunu ile Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’ne uygun olarak tutulmaktadır. Oda’nın her türlü alacak ve haklarını izlemek ve bunların tahsil işlerini yürütmek, finansal birikimlerini en verimli şekilde değerlendirmek üzere çalışmalar titizlikle sürdürülmektedir. 2018 yılında tasarruf edilen harcama ödeneklerine rağmen Odamız hizmetleri aksatmadan sürdürülmekte ve bu çalışmaların karşılığı olarak Odamızın üyelerine sunulan hizmetin kalitesi her geçen gün artmaktadır. Üyelerimizin artan taleplerinin karşılanabilmesi amacıyla üyelerimizin beklentilerine yönelik yeni ve özgün projeler gerçekleştirilmesi, Odamız üyelerine sunulan hizmetlerin arttırılması ve üye memnuniyetinin en üst seviyede tutulması gerekmektedir. 2019 yılında da harcamalarda tasarruflara azami özen gösterilecek, yapılacak harcamalarla en etkin ve verimli sonuçlar alınmaya çalışılacaktır.”

Başkan Ercan’ın ardından kürsüye gelen MUTSO AB, Proje, Dış Ticaret ve Raporlama Birimi personeli Burcu Öztürk tarafından Meclis üyelerine bir sunum yapıldı. Öztürk, meclis üyelerine, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile KOSGEB işbirliğinde gerçekleştirilen Yurtdışı İş Gezisi Destek Modeli hakkında bilgi verdi.

Yurtdışı İş Gezisi Destek Modeli hakkında yapılan açıklamaların ardından, yine gündem kapsamında söz alan Yönetim Kurulu Başkanı Ercan, Yönetim Kurulunun aylı olağan faaliyetlerine ilişkin bir sunum yaparak meclis üyelerini bilgilendirdi.

Açıklamaların ardından toplantı gündem maddeleri görüşüldü; oylayarak karara bağlandı.

Gerçekleştirilen meclis toplantısının ardından tüm meclis üyeleri, meslek komite başkanları ve üyeleri, disiplin kurulu üyeleri ve hesapları inceleme komisyonu üyeleri, düzenlenen yıl sonu kapanış yemeğinde bir araya geldi.

639