ROMANYA İLE İLİŞKİLER GELİŞECEK


Romanya İzmir Başkonsolosu Mioara Ştefan, MUTSO Başkanı Bülent Karakuş’u ziyaret etti. Ziyarette, Muğlalı işadamlarının Romanya Vizesi alabilmesi adına Başkonsolosluk tarafından her türlü kolaylığın sağlanacağı vurgulandı.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO)’nı ziyaret eden, Romanya İzmir Başkonsolosu Mioara Ştefan ve Konsolosluk Memuru Roxana Artenie Başakıncı’yı, MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş makamında ağırladı. 22 Haziran Çarşamba günü gerçekleştirilen ziyarette iki ülke arasındaki ilişkilere ve ekonomik faaliyetlere değinildi.

Öncelikle ev sahipliği için teşekkürlerini ileterek sözlerine başlayan Başkonsolos Ştefan, “Romanya ile Türkiye arasındaki ilişkiler çok düzgün ve ticari anlamda oldukça aktif. Ege bölgesinden yurtdışına yatırım için giden çok iş adamı var. Bu alanda üzerimize düşen çalışmalar varsa seve seve yapmaya hazırız.” dedi.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Başkan Karakuş: “Öncelikle sizlere şehrimize ve Odamıza hoş geldiniz demek istiyorum. İki ülke arasındaki sosyal ve ticari ilişkilerin daha iyi olması yönünde yapılabilecek bir şeyler her zaman vardır. Romanya’nın Avrupa Birliği (AB)’ne girmesinin ardından üreticilerimiz ürünlerini Romanya üzerinden AB’ye iletme fırsatını değerlendirebilirler. Romanya’nın en çok ürün aldığı ülkeler arasında 5’inci sıradayız. İlimizde Turizm, Tarım ve Madencilik sektörleri ağırlıkta. İlimizde turizmin her çeşidi mevcut. Buradan Romanya’ya kayak için giden turistlerimiz var. Aynı şekilde Romanya’dan gelen turistlerimizi de ilimizde ağırlıyoruz ancak bu sayıları arttırmak adına çalışmalar yapılabilir. Tarım alanında ilimiz yaş sebze meyve üretimi konusunda oldukça iyi bir noktada. Kültür balıkçılığında 1’inci sıradayız. 300 milyon $ ihracatımız var. Çam balında da yine 1’inci sırada yer alıyoruz. Madencilik sektöründe en çok sesini duyuran alanımız mermer. 80 ülkeye ihracat yapıyoruz. İhraç ettiğimiz ülkeler arasında Romanya’da var. Türkiye olarak Romanya’ya çok çeşitli ürünler satıyoruz ancak Muğla’nın buradaki payı az. Bunu arttırmak adına, örneğin süpermarketler ile yaş sebze meyve konusunda doğrudan işbirliği yapabiliriz.” ifadelerine yer verdi.

Ştefan: “AB’de Yanlış Bir Algı Var”

Tüm Avrupa Birliği ülkelerinde yanlış bir algı olduğunu vurgulayan Başkonsolos Ştefan, “Türkiye’deki ürünlerde kimyasal maddeler olduğu algısı var. Bende böyle olduğunu düşünüyordum ancak yakından görünce ve yaşayınca bunun söylendiği gibi olmadığını anladım. Süpermarketler konusunda haklısınız. Biz bu konuda elimizden geleni yapmak isteriz. Yetkilileri buraya davet ederek üreticileriniz ile doğrudan bir araya getirebiliriz.” dedi.

İşadamlarına Romanya Vizesi!

Son olarak bölgemizdeki işadamlarının yatırım amaçlı Romanya’ya gittiklerini bildiklerini ve bundan memnuniyet duyduklarını kaydeden Başkonsolos Ştefen şunları kaydetti: “İşadamlarınız Romanya Vizesi konusunda doğrudan bize başvuru yapabilirler. Eğer Ticaret ve Sanayi Odamız aracılığıyla geldiklerini bizlere bildirirlerse sürecin hızlanması ve sorun yaşanmaması konusunda her türlü kolaylığı sağlamaya hazırız.”

1305

Haber görselleri