U-ETDS VE SAYISAL TAKOGRAF VERİ AKTARIMI MASAYA YATIRILDI


Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile MUTSO işbirliğinde ‘Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi’ ve ‘Sayısal Takograf Veri Aktarımı’ bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) işbirliğinde ‘Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi (U-ETDS)’ ve ‘Sayısal Takograf Veri Aktarımı’ bilgilendirme toplantısı 11 Ocak Cumartesi günü MUTSO ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan MUTSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ömer Öcal, “Hepinizin bildiği üzere, ulaştırma elektronik takip ve denetim sistemine geçiş ve sayısal takograf veri aktarımı konusunda son tarih 30 Haziran 2020’ydi. Dün yayınlanan resmi gazete ile bu süre ulaştırma elektronik takip ve denetim sistemi için 1 ocak 2021 tarihine; sayısal takograf veri aktarımı konusunda 1 Ocak 2024 tarihine uzadı. Öncelikle bunun bilgisini paylaşmak isterim. Ancak zaman hızlı ilerliyor. Bu nedenle yapılması gerekenleri konunun uzmanlarından öğrenmek, soruların cevaplarını alabilmek son derece önemli. Ulaştırma elektronik takip ve denetim sistemi, yetki belgesi sahibi gerçek ve tüzel kişiler için, yük taşımacılığında e-devlet üzerinden yük taşıma bildirimi gerçekleştirmeyi ifade ediyor. Bu uygulama, güvenlik, veri kaydı, istatistik oluşturma ve taşımada ücret standardı gibi pek çok konuda fayda sağlayacak. Bu kayıtlar sayesinde yük taşımacılığında yoğun kullanılan güzergahlar tespit edilerek, yol ve çevre düzenlemesi gibi hizmetlerde göz önünde bulundurulabilecek. Ayrıca düzenli bildirim yapanlara ödüllendirme sistemi uygulanması planlanıyor. Sayısal takograf veri aktarımı konusunda ise, yetki belgesi sahibi gerçek ve tüzel kişilerin araç ünitelerinde bulunan sayısal takograf cihazlarındaki verileri 25 günde bir, web sayfası aracılığıyla bakanlığa bildirmeleri gerekiyor. Ulaştırma sektörünün temsilcileri sizlersiniz. Bu sistemleri de kullanacak olan sizlersiniz. Yapılacak sunumların ve bilgi paylaşımlarının ardından soru-cevap bölümünde merak ettiklerinizi ifade edebileceğinizi hatırlatmak isterim.” İfadelerine yer verdi.

Öcal’ın konuşmasının ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Mevzuat ve Belgelendirme Daire Başkanı Kerim Cicioğlu tarafından, U-ETDS nedir, U-ETDS’ye kimler entegre olacak, U-ETDS eşya taşımacılığı hedef kitlemiz kimlerdir, taşımacılık yapan firmalar U-ETDS’ye hangi verileri gönderecekler, U-ETDS’ ye veri aktarım süresi ne kadardır, Sisteme (U-ETDS) doğru olarak bilgi gönderen taşımacılar için ne gibi ödüllendirmeler var, Bilgi İşlem Uzmanı Mithat Yılmaz tarafından Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi’nin teknikleriyle ilgili, Avrupa Birliği Uzmanı Hasan Boz ise Hangi Taşıtlarda Sayısal Takograf Kullanılır, neden sayısal takograf projesi, Türkiye’de sayısal takograf süreci, sayısal takograf veri analizi projesi, projenin faydaları konularında bir sunum gerçekleştirdi.

Toplantı yapılan soru cevap bölümünün ardından sona erdi.

780

Haber görselleri