ZİRAAT BANKASI’NDAN SERACILIK KREDİLERİ


Ziraat Bankası’nın düzenlemiş olduğu ‘Seracılık Kredileri Tanıtım Toplantısı’ ile yeni seraların kurulması, atıl durumdaki seraların ekonomiye kazandırılması ve mevcut seraların modernizasyonunu kapsayan yeni kredi paketi açıklandı.

Ziraat Bankası’nın ‘Seracılık Kredileri Tanıtım Toplantısı’ 20 Şubat Çarşamba günü Demircioğlu Park Otel’de gerçekleştirildi. Toplantıya Muğla, Aydın ve Denizli Bölgesi Ticaret Odası, Ticaret Borsası, Tarım Kredi Kooperatifleri, Ziraat Odaları, Tarım İlçe Müdürleri, iş adamları ve tarım sektörünün temsilcilerinin katılımıyla yapıldı. Toplantıya Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) adına Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sedat Tuncer, Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Dişcigil katılım sağladı.

Toplantıda konuşan Ziraat Bankası Tarım Politikaları Bölüm Başkanı Ferhat Pişmaf, Ziraat Bankasının 2011-2018 yılları arasında 3 milyon üreticiye kredi kullandırdığını ve kredisi devam eden kişi sayısının 676 bin olduğunu belirterek, kredilerin yüzde 55’inin 50 bin TL’den düşük, yüzde 78’inin 100 bin TL’den düşük, yüzde 94’ünün de 250 bin TL’den düşük olduğunu açıkladı. Pişmaf, kredi geri dönüş oranının ise yüzde 98,5 olduğunu belirterek, takipteki kredi oranlarının yüzde 1,5, tarım sektöründe diğer bankalarla birlikte takipteki kredi oranının yüzde 3,7 olduğunu söyledi.

Ziraat Bankası’nın yeni seracılık paketinin neden çıktığını da açıklayan Ferhat Pişmaf, şunları kaydetti: “770 bin dönüm örtüaltı var. 350-400 bin dönümü Örtüaltı Kayıt Sistemi’ne (ÖKS) kaydolmuş ve kenarda duranlar da var. İklim değişiyor, havalar ısınıyor ve doğaya bağlı riskleri minimize etmenin bir yolu da üretimi örtüaltına almaktır. Dünyada da bu şekilde gelişiyor. Amacımız örtüaltı tarımın geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması. Kapasite kullanımının artırılması, atıl seraların modernize edilmesi, üretime kazandırılması. Jeotermal kaynakların tarımsal üretimde daha etkin ve verimli kullanılması.”

Kredinin yatırım ve işletme olarak ikiye ayrıldığını belirten Pişmaf, “Kurulu seraların satın alımı, modernizasyon ve onarımı, ısıtma soğutma, sulama, nemlendirme vb. sistemler. Serada kullanılan her türlü ekipmanlar. Kullanım ömrü 24 aydan fazla olan demirbaşlar. Yatırım kredisi yüzde 75’ine kadar orta ve uzun vadeli kredi kullandırılacak. 2 yıla kadar anapara ödemesiz, işletme kredilerindeki vade süresi ise 14 ay. 2020 yılına kadar geçerli olacak kredi kullanımında 10 milyon TL’ye kadar, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın sübvansiyonuyla faiz oranı yıllık yüzde 8,25 olacak. Ziraat Bankası bu kapsamda, 1 yıla kadar vadeli kredilere yıllık yüzde 8, 14 yıl arası vadeli kredilere yüzde 10, 4 yıldan uzun vadeli kredilere ise yüzde 11 faiz oranı uygulamaktadır. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın faiz desteği sonrasında üreticiler azami yüzde 8,25 faiz oranıyla uzun vadeli kredi kullanarak yatırım yapma imkanı bulabilecekler” dedi.

Kredi Şartları

Kredi şartlarını da açıklayan Ferhat Pişmaf, “Asgari bir dönümlük kapalı alan. ÖKS’ye kayıt. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan onaylı proje. Sübvansiyon uygulaması 10 milyon TL’ye kadar kredi için geçerli. Yatırım dönemi 12 ay. Yatırım dönemi bitince işletme dönemi indirim oranları geçerli. 10 milyon TL’nin üzerindeki kredilerin faizi piyasa koşullarına göre. 1 dönüm sera maliyeti plastik örtü yüksek tünel 40-80 bin TL. Modern teknolojik sera 240-360 bin TL. 10 milyon TL yatırımla 125-250 dönüm plastik yüksek tünel, 30-40 dönüm teknolojik sera yapılabilir. Ayrıca kredi değerlendirmesinde yapı ruhsatı aranması uygulanmasını kaldırdık. Artık kredilerde aramıyoruz. Bakanlıklar da mevzuatı değiştiriyor” diye konuştu.

Kaynak: https://www.hamlegazetesi.com.tr/

5778