VALİ HANIM ÇİLEĞİ, ÜRETİCİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ


TOBB Kadın Girişimciler Kurulu, Vali Hanım Çileği projesi ile Muğla’da kadın girişimine ve il ekonomisine sağladığı katkılara öncülüğü için Muğla Valisi Esengül Civelek’e teşekkür etti.

Muğla Valisi Esengül Civelek, Muğla’da çilek yetiştiriciliği konusunda çalışmalarda bulunmuş ve ücretsiz fideler dağıtılmasına ön ayak olmuştur. Yapılan çalışmalar sonuçlarını oldukça verimli bir şekilde vermeye başladı. Vali hanımın öncülüğü nedeniyle Vali Hanım Çileği olarak bilinen ürün lezzeti ve verimi nedeniyle üreticinin yüzünü güldürdü. Konuya ilişkin, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu adına açıklama yapan İl İcra Komitesi Başkanı Mehtap Çahan, Vali Esengül Civelek başta olmak üzere, bu girişime destek veren ve üreten herkese teşekkürlerini iletti.

Başkan Çahan  şunları kaydetti: “Muğla Valisi Esengül Civelek, 2018 yılında Muğla’da bir proje başlattı. Vali Esengül Civelek’in dokuz ay üretimi yapılan San Andreas çileğine teşviki Muğla’da oldukça güzel yankı buldu. Kadın istihdamını ve Muğla’da çilek üretimini arttırmayı yönelik başlatılan proje, Vali Hanımın yoğun katkıları nedeniyle Vali Hanım Çileği olarak anılmaya başlandı. Vali Hanım Çileği şuanda Muğla’da kadın istihdamına ve il ekonomisine önemli bir katkı sağlıyor. Bu kıymetli girişim için Muğla Kadın Girişimciler Kurulu olarak öncelikle Vali Esengül Civelek’e ve bu girişime inanan tüm üreticilere çok teşekkür ediyoruz. Ayrıca, Vali Hanım Çileği olarak patentini alan, eşi ile birlikte tarlada üretim yapan Hüseyin Serim’i kutluyoruz.”

Projenin önemine vurgu yapan Başkan Çahan, “Muğla ekonomisi herkesin bildiği gibi turizm, tarım ve madencilik üzerine kurulu. Kıyı bölgelerimizin ekonomisi daha çok turizme dayansa da iç bölgelerimiz tarım ağırlıklı. Ancak tarımsal üretim ne yazık ki her geçen gün değerini yitirmekte. Bunun aksine yapılan her çalışma çok kıymetli. Çünkü bu topraklar çok verimli. Kırsal nüfusun  refah seviyesinin ve ürün çeşitliliğinin artırılması amacıyla hayata geçirilen ‘Vali Hanım Çileği’ projesi kapsamında yetiştirilen çileklerin üretimde kadınlar aktif rol alıyor. Kadınlar tarlada üretiyor, dokuz ay boyunca hem ev ekonomisine hem il ekonomisine ciddi katkı sağlıyorlar. Şuanda Muğla’da 300 dekarı aşan alanda üretimi yapılan Vali Hanım Çileği, aroması, rengi ve tadı ile diğer çilek türlerinden oldukça farklı. Hem pazarlarda satışa çıkıyor, hem pasta, reçel, marmelat ve komposto yapımında kullanılıyor.”

Bu projeyi, ‘bir kadın valinin şehre dokunuşu’ olarak değerlendiren Başkan Çahan, “kadın ruhunun ve kadın enerjisinin şehre yansıması çok kıymetli. Ayrıca Vali Esengül Civelek, kadınlar için önemli bir rol model. Kadınlar çalışmalı, kadınlar ekonomik hayatın içinde her alanda üretmeli. Kadın Girişimciler Kurulu olarak kadın istihdamına ve il ekonomisine katkı sağlayacak her projeye destek vermeye hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Projede emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.” dedi.

821