YILIN AHİSİ: RAMAZAN GİRGİN


“Elini hep açık tut,
Sofranı hep açık tut,
Kapını hep açık tut,
Ağzını hep kapalı tut,
Gözünü hep bağlı tut,
Eline hep sahip ol,
Diline her zaman sahip ol” öğütleriyle geçmişten günümüze önemli izler aktaran Ahilik ve Ahilik Kültürü Haftası kutlandı.

Her yıl Muğla Ticaret İl Müdürlüğü, Muğla Esnaf Odaları Birliği (ESOB), Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) ile Muğla Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi (EKKK) işbirliğinde gerçekleştirilen Ahilik ve Ahilik Haftası kutlamaları 18-22 Eylül tarihlerinde gerçekleştirildi. Esnaf ve Sanatkarların piri Ahi Evran-ın yüce adı ve anısına düzenlenen etkinliklerin 18 Eylül Pazartesi günü gerçekleştirilen açılış programında Valiliğe ve Büyükşehir Belediyesine ziyaretler düzenlendi.

Muğla Ticaret İl Müdürü Mehmet Demirtaş, Muğla ESOB Başkanı Şükrü Ayyıldız, MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, Muğla EKKK Başkanı Azim Çetin, MUTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Dişcigil ve beraberlerindeki heyet, Muğla Valisi Esengül Civelek’i makamında ziyaret etti. Ahilik kültürünün önemine ilişkin konuşan Muğla Valisi Esengül Civelek, “Ahilik kültürünün özüne inildiğinde, kadınların da ticari hayatta yer aldığını gözler önüne seren çok önemli bir kültürdür. Ahilik aslında bir yaşam tarzıdır. Bugün kabul edilen evrensel değerlerin tümü bizde yıllar önce ahilik kültürümüzde yer alan ve öğütlenen değerlerimiz arasında yer almaktadır. Bu kültürümüzün yaşatılması için birlik ve beraberliğinizle yaptığınız bu kıymetli çalışmalar için teşekkür ediyorum.” dedi.

Heyet Valilik ziyaretinin ardından Muğla Büyük Şehir Belediyesini ziyaret etti. Başkanlık Danışmanı Yavuz Kayı’nın ağırladığı heyet, Ahilik Haftasının programı çerçevesinde sohbet gerçekleştirdi. Heyet son olarak Cumhuriyet Anıtına çelenk bıraktı.

Kutlama programının ikinci gününde Kurşunlu Camii yanındaki meydanda bir tören düzenlendi. Muğla Valisi Esengül Civelek başta olmak üzere il protokolünün katıldığı programın açılış konuşmasını yapan MUTSO Yönetim Kurulu başkanı Bülent Karakuş, şunları kaydetti: “Ahilik kültürünün bizim geleneğimizde bambaşka yeri vardır. Bizim camiamızın köküdür. Dünyadaki ilk meslek örgütüdür, tüccarların, sanayicilerin de meslek örgütlenmesidir. Bu kapsamda hala bütün dünyada özel sektörün çatısını oluşturan oda sistemi, esnaf sistemi 900 yıl önce bizim attığımız ahilik ve loncalık sisteminin kopyasıdır. Şimdilerde yabancıların bizlere öğretmeye kalktığı iş ahlakı, meslek standartları, mesleki eğitim, sınai mülkiyet hakları gibi kavramları, dünyaya öğreten, bu topraklarda doğan ahilik kültürüdür. Ahilik hem sosyal hem de kültürel yapılara ait bir terim olarak; birbirini seven, saygı duyan, yardım eden, yoksulu gözeten, koruyan, çalışmayı bir ibadet sayan, din ve ahlâk kurallarına bağlı esnaf ve sanatkârların işbirliği anlamını taşır. İşte bu hafta boyunca gerçekleştireceğimiz etkinliklerle canlı tutmayı hedeflediğimiz ahilik kültürü felsefesinin benimsenmesi ve günlük hayata uygulanması çok önemli. Ahilik kültürüne sahip çıkılması ve bu kültürün yaşatılması gelecekte başarılı olabilmenin anahtarı olacaktır.”

Başkan Karakuş’un konuşmasının ardından, vali Esengül Civelek tarafından Yılın Ahisi Ramazan Girgin’e kaftan giydirildi. Kaftan giydirme merasiminin ardından ödüle layık görülen esnafa plaket takdim edildi ve meslek gösterileri gerçekleştirildi. Törenin sonrasında esnafa ahilik pilavı ve keşkek ikram edildi.

Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında 21 Eylül Perşembe günü Arasta’da düzenlenen kahvaltı organizasyonu ile il protokolü ve Arasta esnafı bir araya geldi. Kahvaltının ardından Muğla Valisi Esengül Civelek ve il protokolü esnaf ziyareti gerçekleştirdiler.

Etkinlikler kapsamında son gün, merhum ahiler ve esnafların ruhuna Kurşunlu Camiinde Mevlid-i Şerif okutuldu ve vatandaşlara lokma ikramı yapıldı.

1095

Haber görselleri