Değerli Üyelerimiz,
Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 2 Ağustos 2024 tarih ve 32620 sayılı Resmî Gazetede yayımlanmıştır.
Kanun ile yapılan bazı düzenlemeler şu şekildedir;
Kurumlar Vergisi Kanunu’na 14 maddeden oluşan, yerel ve küresel asgari tamamlayıcı kurumlar vergisi getirilmesine ilişkin bir bölüm eklenmiştir. Küresel asgari tamamlayıcı kurumlar vergisinin oranı yüzde 15 olmuştur.
Hesaplanan kurumlar vergisinin, indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancının %10’undan az olamayacağına ilişkin düzenleme yapılmıştır.
Serbest bölge kazanç istisnası, yurt dışına satışlardan elde edilen kazançlarla sınırlandırılmıştır.
Yap işlet devret modeli ile kamu özel iş birliği projeleri kapsamında yapılan faaliyetlerden elde edilen kazançlar için kurumlar vergisi oranı % 30’a çıkartılmıştır.
Faaliyetini bırakan, bölünen veya infisah eden mükelleflerin sonraki döneme devreden katma değer vergisi tutarlarının, devralan şirkette indiriminin inceleme sonucu yapılması öngörülmüştür.
Beş yıl süresince indirilemeyen katma değer vergisinin indirim hesabından çıkartılarak özel bir hesaba alınmasına ve mükellefin talebi üzerine inceleme sonucuna göre gider yazılabilmesine ilişkin düzenleme yapılmıştır.
Yatırım fon ve ortaklıklarına tanınan kurumlar vergisi istisnası, fon ve ortaklıkların gayrimenkul kazançlarının en az % 50’sinin kâr olarak dağıtılması koşuluna bağlanmıştır.
İktisadi işletmelere dahil kıymetli madenlerin borsa rayici ile değerlemesi öngörülmüştür.
Ticari ve mesleki kazanç sahiplerinin hasılatlarına yönelik yapılacak tespitlerle, bunların matrahlarının tespiti konusunda ek bir vergi güvenlik önlemi getirilmiştir.
Teknogirişim şirketi niteliğini haiz işverenlerce hizmet erbabına pay senedi verilmek suretiyle sağlanan menfaatlerde ücret istisnası getirilmiştir.
Vergi aslı uzlaşma kapsamından çıkartılmıştır.
Vergi ziyaı cezası, vergi dairesinin bilgisi dışında mükellefiyet tesis ettirmeksizin kayıt dışı faaliyette bulunarak vergi ziyaına sebep olunması halinde yüzde 50 artırılacaktır. Aynı vergi türü ve dönemine ilişkin daha sonra yapılacak tarhiyatlar nedeniyle kesilecek vergi ziyaı cezalarına da aynı artırım hükmü uygulanacaktır.
Yurt dışı çıkış harcı 500 lira olarak yeniden belirlenmiştir.
Bazı ödemelerin gelir ve kurumlar vergisi tevkifatı kapsamına alınabilmesi için Cumhurbaşkanına yetki verilmiştir.
Mükellefler nezdinde yapılacak yoklamalar sonucunda tespit edilen günlük hasılat tutarlarının ortalaması alınarak mükelleflerin aylık ve yıllık hasılat tutarları tespit edilecektir. Bu şekilde tespit edilen hasılat tutarları ile mükelleflerin faaliyette bulundukları döneme ilişkin beyan ettikleri hasılat tutarları karşılaştırılacak ve karşılaştırma sonucu bulunan farkın yüzde 20’den fazla olması durumunda mükellefler, Vergi Usul Kanunu’nda yer alan “izaha davet müessesi” kapsamında izaha davet edilecektir. Bu hüküm, kurumlar vergisi mükellefleri hakkında da uygulanacaktır. Hazine ve Maliye Bakanlığı maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkili olacaktır. Hüküm, 1 Ocak 2025’te yürürlüğe girecektir.
Elektronik ticaret hizmet sağlayıcılar, başkalarına ait iktisadi ve ticari faaliyetlerin yapılmasına ortam sağlayan gerçek ve tüzel kişi aracı hizmet sağlayıcılar ile elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcıların yanı sıra erişim, içerik, yer ve sosyal ağ sağlayıcılara, iktisadi ve ticari faaliyetlerine ilişkin bildirim vermekle yükümlü olacaktır.
Vergi Usul Kanunu’nda “özel usulsüzlükler ve cezaları” hükmünde yapılan değişikliğe göre, bir takvim yılı içerisinde ilgili hükümler uyarınca birden fazla özel usulsüzlük cezası kesilmesi durumunda caydırıcılığı artırmak amacıyla artan ceza uygulaması getirilmiştir.
Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu uyarınca izin verilen durumlar hariç olmak üzere kredi kartı, banka kartı, ön ödemeli kart, karekod, elektronik cüzdan ve benzeri ödeme araçları kullanılmak suretiyle gerçekleştirilen tahsilatların, kendi mükellefiyeti adına kayıtlı olmayan ödeme sistemleri veya cihazları aracılığıyla yapılması durumunda, tahsilatı yapan mükelleflere ve kendi adına kayıtlı olan bu sistemleri veya cihazları kullandıranlara ayrı ayrı her bir işlem için bu hükme göre belirlenen özel usulsüzlük cezasının 3 katı uygulanacaktır.
Gelir İdaresi Başkanlığının normal mesai saati haricinde ve daire dışında fiilen çalışan personeline, bu şekilde çalıştıkları her bir saat için 160 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda fazla çalışma ücreti ödenecektir. Bu ödeme damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmayacaktır.
Ticari olmayan gezi, eğlence, spor ve amatör balıkçılık gibi faaliyetlerde kullanılan deniz taşıma araçlarına, özel tekne ve yatlara yat limanlarında verilen kiralama, bakım gibi hizmetlerde KDV istisnası ve indirimi kaldırılmıştır.
%2 oranındaki kısa vadeli sigorta kolları prim oranı yeniden belirlenerek %2,25’e yükseltilmiş ve bu oranın %1,5 oranına kadar indirmeye ya da %2,5 oranına kadar artırma konusunda Cumhurbaşkanına yetki verilmiştir.
En düşük emekli aylığı tutarı 10.000 TL’den 12.500 TL’ye yükseltilmiştir.
Emekli olan sigortalılarını çalıştırmaya devam eden işverenlere sağlanan 15510 kanun numaralı %5 puanlık EYT prim teşviki kaldırılmıştır.
Tüm üyelerimizin bilgisine sunarız.
MUĞLA TİCARET VE SANAYİ ODASI
EK-1 (VERGİ KANUNLARI İLE BAZI KANUNLARDA VE 375 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMEDE
DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN AÇIKLAMASI) için tıklayınız.
EK-2 (KREDİ KARTI ve BANKA KARTI İLE YAPILAN ÖDEMELERE
İLİŞKİN AÇIKLAMA) için tıklayınız.
EK-3 (KREDİ KARTI ve BANKA KARTI İLE YAPILAN ÖDEMELER HAKKINDA) için tıklayınız.
134