Dalaman

DALAMAN

Dalaman, turizmde son yıllarda yol alan Muğla ilçelerinden biri.
Turizm için her şey var ama, ancak Dalaman havalimanının açılmasıyla turizm yatırımlarında hareketlenme oldu.
Dalaman’da, özellikle Kapıdağ yarımadası çevresinde olağan üstü güzellikte koylar olduğunu biliyoruz. Bu koyların bir bölümüne sadece denizden ulaşılabiliyor. Bu nedenle de Marmaris-Göcek arasında dolaşan mavi yolculuk tekneleriyle yatların ideal demirleme ve konaklama alanı oluyor bu koylar. Sarsıla gibi bazı koylara ise karayolu bağlantısı da var.
Dalaman’da Devlet Üretme Çiftliği’ni ziyaret edin bir gün. Golf sahası gibi yemyeşil çimenler ve anıtlaşmış palmiyelerle çevrili koskoca bir binadır Üretme çiftliği ve yanında da Abbas Paşa Camisi vardır.
Binanın öyküsü de ilginç. Mısır Hıdivi Abbas Paşa, ava meraklı olduğu ve bu çevrenin de “uçarı kaçar”ı bol olduğu için Dalaman’ a bir av köşkü yaptırmak istemiş. İnşaat işi de Fransızlara verilmiş. Aynı günlerde Fransız inşaat grubuna bir de Mısır’da istasyon binası siparişi verilmiş. Ama Fransızlar hazırladıkları projeleri karıştırmışlar, İstasyon binası projesini Dalaman’a, av köşkünü ise Mısır’a göndermişler. Kimse de farkına varmamış bu karışıklığın ve tren yolu geçmeyen Dalaman’a av köşkü diye istasyon binası yapılmış. İşlevselliği olmamasına rağmen istasyon, mimarisi ve öyküsü hoş bir bina olarak kalakalmış Dalaman’da.
DALAMAN ÇAYINDA RAFTİNG
Dalaman çayı, son yılların en gözde rafting parkurları arasında. Farklı zorluk derecelerinde iki ayrı etabı bulunan Dalaman çayının üst etabı 3. zorluk derecesinde ve bu etap rafting botlarıyla geçilebiliyor. Alt bölümde kalan 2. etap ise “river-kayaking” olarak adlandırılan küçük botlarla geçiliyor ve ilk kez deneyenlere ve tavsiye ediliyor. 1 zorluk derecesindeki bu etaba, çocuklar da katılabiliyor.Baraj çalışmalarının hızla ilerlediği Dalanan çayında belki bu yıl son kez rafting ya da river kayaking yapılabilecek. Eğer ilginizi çekiyorsa acele edin.Seyahat acentalarınrın broşürlerinde Dalaman çayı rafting-river kayaking şöyle tanımlanyor:”Dalaman Çayı, Rafting-Kayaking Alt Parkuru” Demirli Köyü, Akköprü mevkiinde start alıp, yaklaşık 12 km.lik bir kurstan sonra Arpacık mevkiinde son buluyor. Rafting turu düzenleyen seyahat acentaları, grupların başlangıç noktasına transferlerini sağlıyor. Başlangıç noktasında soğuk meşrubat servisi ile karşılanan gruplara nehir ve teknik ekipmanla ilgili gerekli uyarı ve tanıtım konuşmaları yapılıyor. Akköprü’den takribi 5 km. sonra bulunan “Yemek Molası” noktasına 1 saat içerisinde ulaşılıyor. Yemek servisi açık havada veriliyor.
Yemekten sonra, parkurun yaklaşık 10. km.sine dek kürek çekiliyor ve bu zevkli yolculuğu animasyon ağırlıklı bir yüzme molası izliyor.
SARSILA KOYU
Dalaman “istasyonu”nun yapımı için kullanılan malzemelerin çoğu, Fransa’dan gemilerle gelmiş. Ve gemiler, Dalaman’a 12 km uzaklıktaki korunaklı ve sakin koy olan Sarsıla Koyu’na yanaşmışlar.
Koy şimdi mavi yolculuğa çıkan tekne ve yatların uğrak yerlerinden biri. Çamlarla denizin kucaklaştığı, hiç bir yapılaşmanın olmadığı tertemiz deniz ve kumsala sahip koyun tek kusuru, karayolunun kötülüğüydü. Artık her araçla rahatlıkla gidilebiliyor. Havaalanı yolundan Kabukarkın köyü üzerinden geçilerek gidilen orman yolu, Dalaman çayının kollarından Tersakan Çayının yanından ve denize bağlantılı kükürtlü bir çok gölün çevresinden geçiyor. Son derece keyifli görüntülerin eşlik ettiği yolculuk Sarsıla koyunun zirvesine ulaştığında gerçekten de sarsıcı bir panoramaya dönüşüyor.
(Kapıdağ yarımadası’nın Göcek körfezine bakan koy ve adaları için Muğla’da Mavi Yolculuk ve Yat Turizmi sayfalarına bakınız)
KALYNDA
Dalaman-Fethiye yolu üzerinde Dalaman’dan 2 km sonra sağda Şerefler köyü sapağını görecek ve anayoldan ayrılacaksınız. Şerefler sapaktan 1 km ileride. Kalynda antik yerleşiminin kalıntıları ise köyün okulunun 200 metre yukarısanda, tepe üzerinde çevresindedir. Kalynda bir Karia kenti. Kentten bugüne ulaşan fazla bir kalıntı yok. Hepsi hepsi birkaç duvar parçası o kadar. Tarihçi Heredot, Kalynda’dan söz ederken, kentin bir dönem Kaunos egemenliği altında kaldığını, sonra Knidos’un desteğini alarak Kaunos’a karşı ayaklandığını, Kaunos kuşatması başlayınca da bu defa Rodos’tan yardım istediğini anlatır. Kalynda’lılar sikke de basmışlar. Sikke üzerinde Zeus başı ile şimşek tutan kanatları açık kartal kabartması yer alır.
KAPIDAĞ YARIMADASINDA ANTİK YERLEŞİMLER
Krya, Lissai ve Lydai antik yerleşimlerini içine alan bir tura ne dersiniz. Hiç birinde kazı yapılmamış bu kentlerin. Kalıntılar da dağınık ama yine de keyifli bir gezi olacağına kuşku yok.
Krya kimi tarihçilere göre karya, kimilerine göre Lykia kenti. Taşyaka’daki kaya mezarları buranın Lykia kenti olduğunun bir işareti
Krya’nın güneybatısında, Kargın gölünün güneyinde Lissa kalıntıları, Fethiye körgezinin batı ucunda Lydai kent kalıntıları çıkacak önünüze. Bizans döneminde önem kazandığı sanılan Lydai’de bu döneme ait kalıntılar göreceksiniz.
HIPPOKOME
Dalaman’a 30 km uzaklıkta, Çöğmen köyü İt Asarı mevkiinde bir tepeye kurulmuş Hippokome yerleşimi kalıntıları meraklısına ilgi çekici gelebilir. At Şehri anlamına gelen Hippokome’de şehrin güneyodoğusundaki kayalıklarda 6 kaya mezarı göze çarpar. Şehrin güneybatı bölümlerindeki kayalıklarda ise tıpkı Fethiye Telmessos’dakine benzer kaya mezarları, bugün Kepezbaşı denilen bölgede ise Roma ve Bizans dönemine tarihlenen bina kalıntıları vardır.
Sarıgerme ya da Dalaman’da konaklayıp da gezip görmeye daha çok zaman ayıracaklara başka öneriler de var.
Gökdağ’da kaya mağaraları, Kayadibi’nde Likya kaya mezarları, Bozbel’de Oktapolis antik kenti, Gürleyik’te Hisar, Ilıca ve Çal deresi, Gürköy’de Demirci Çarşısı ve Dalaman sınırları içinde kalan, Dalaman Çayı üzerindeki tarihi Akköprü…
ÖNEMLI TELEFONLAR
-Yangın 110
-Acil Servis 112
-Polis İmdat 155
-Orman Yangını 177
-Kaymakamlık (0 252) 692 50 11
-Belediye Başkanlığı (0 252) 692 20 10
-DHMİ Santral (0 252) 792 52 91
-Turizm Danışma (0 252) 792 52 20
-İlçe Emniyet Md.lüğü (0 252) 692 27 01
-İlçe Jandarma Komutanlığı (0 252) 692 52 85
-SSK Hastanesi (0 252) 692 50 26
-Gümrük Md.lüğü (0 252) 792 50 26
ULAŞIM
Muğla-Fethiye yoluyla Dalaman’a kolaylıkla ulaşılıyor. Bütün büyük kentlerden her gün otobüs seferleri bulunuyor.
Havayoluyla gelenler Dalaman Havalimanına iniyor. Uluslararası nitelikteki havalimanına, İstanbul, Ankara gibi kentlerden de tarifeli seferler yapılıyor.
YEME-İÇME
Dalaman ovası son derece verimli. Her mevsim bol sebze ve meyve üretiliyor. Sebze bol olunca yerel sebze yemekleri de bol tüketiliyor. Pancar, hardal, ebegümeci, ısırgan, tavuk tırnağı, geren, labada, kayazak, semiz otu, sarı ot gibi bir bölümü büyük şehirlerde bilinmeyen ot çeşitleri Dalamanlı kadınların elinde lezzetli yemeklere dönüşüyor. Bir bölümünü Dalaman’daki esnaf lokantalarında da bulabilirsiniz.

KONAKLAMA
Dalaman havalimanı yakınlarında ve şehir merkezinde her bütçeye göre otel ve pansiyonlar bulunuyor.
TERMAL TURIZM
Kapıkargın ve İncebel kükürtlü su kaynaklarının şifalı olduğuna inanılıyor.
RAFTING VE RIVER KAYAKING
Dalaman çayı Akköprü bölümünde rafting ve rivek kayaking organizasyonu yapan seyahat acentaları var. Seyahat acentalarının organizasyonuyla otellerinden ya da yatlarından alınan gruplar yarım günlerini eğlenceli ve heyecanlı bir aktiviteyle değerlendirmiş oluyorlar.

YAT TURIZMI VE MAVI YOLCULUK
Dalaman kıyıları mavi yolculuk güzergahı üzerindedir. Özellikle Kapıdağ Yarımadası üzerinde olan Sarsala, Büngüş, Sıralıbük, Kurşunlu ve Taşyaka(Bedri Rahmi) koyları Göcek çevresindeki yatların çok sevdiği koylardan ve hepsi olağan üstü güzelliktedir.