Muğla Kadın Girişimciler Kurulu Tarımda Kadın Eli projesi kapsamında iki günlük eğitim ve çalıştay programı organize etti. Kadın çiftçilerin yoğun ilgi gösterdiği programda sürdürülebilir iyi tarım uygulamalarından organik sertifikaya, finansal okuryazarlıktan markalaşma ve üretim planlamasına kadar pek çok konuya değinildi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu (KGK) Muğla İcra Komitesi çalışmalarıyla, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) ile Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü işbirliğinde Tarımda Kadın Eli Projesi Eğitim ve Çalıştay programı düzenlendi. MUTSO ev sahipliğinde 28-29 Kasım tarihlerinde iki gün olarak planlanan programın açılış konuşmasını KGK Muğla İl İcra Komitesi Başkanı ve Ege Bölge Başkanı Mehtap Şeniz Çahan gerçekleştirdi. Öncelikle kurulun kuruluş amacı hakkında bilgi veren Başkan Çahan, “Kadın Girişimciler Kurulu, TOBB tarafından 2007 yılında, kadın girişimci potansiyelinin geliştirilmesi ve daha donanımlı hale getirilmesi amacıyla politika belirlemek ve girişimcilik kültürünün gelişmesine öncülük etmek için kurulmuştur. Kurulumuz, bugün 7bin üyesiyle ülkemizin en geniş girişimci kadın ağıdır. MUTSO koordinatörlüğünde Muğla KGK, ilimizde bu misyonu sürdürmek ve kadın girişimciliğini güçlendirmek için faaliyetlerine aralıksız devam etmektedir. Hem ilimizin hem de bölgemizin ismini ulusal boyutta tanıtmak, kalıcı ve kadına dokunan projelerle girişimciliğin önemini ortaya koymak adına ekibimle birlikte özveriyle çalışıyoruz.” dedi. Sonrasında Tarımda Kadın Eli Projesinin ortaya çıkışı ve projenin amacı hakkında bilgi veren Başkan Mehtap Çahan şunları kaydetti: “TOBB KGK tarafından planlanan ‘Tarımda Kadın Eli’, ‘Sanayide Kadın Eli’ ve ‘Turizmde Kadın Eli’ projelerine Muğla’da hayat vermek için ekibimizle birlikte kolları sıvadık. Hayatın toprakla başladığının bilinciyle, bir tarım kenti olan Muğla’da öncelikli olarak ‘Tarımda Kadın Eli’ Projesini hayata geçirdik. Bu projeyle kırsal kalkınmada kadın girişimciliğini artırmayı ve kadın emeğini ekonomik bir değer haline getirmeyi hedefliyoruz. Öncelikle mevcut durumu ve potansiyelimizi anlamamız gerektiğini düşündük. Kadın çiftçilerimize yönelik kapsamlı bir anket çalışması gerçekleştirdik. Bugünkü eğitim ve çalıştay programımız, bu anket sonuçlarına göre şekillendirilmiştir. Bu noktada, anketimize katılarak projelerimize ve dolayısıyla ilimize katkı sunan tüm emekçi kadınlarımıza gönülden teşekkür ediyorum. Ayrıca projelerimize inanan Muğla’daki Odalarımıza ve Borsamıza, her çalışmamızda bize büyük bir hevesle destek veren Ticaret İl Müdürlüğümüze, Tarım İl Müdürlüğümüze ve Üniversitemize sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Bu çalıştaydan elde edilecek çıktılar doğrultusunda, kadın girişimcileri ortak bir platformda buluşturmak ve projenin sürdürülebilirliğini sağlamak adına çalışmalar gerçekleştireceğiz. Kadın emeğinin, katma değerli ürünlere dönüştürülmesi, hem aile ekonomisine hem de ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlayacaktır. Kadınların tarım sektöründe üreterek ekonomiye kazandırdığı her ürün, daha güçlü bir toplumun temel taşlarını oluşturacaktır. Bu noktada bir kez daha altını çizmek istiyorum ki; kadınların ekonomik hayata katılımı sadece bireysel başarıları değil, aynı zamanda toplumsal kalkınmayı da beraberinde getirecektir.”
KGK Muğla Başkanı Mehtap Şeniz Çahan’ın adından kürsüye davet edilen MUTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Çahan, “Kadınların tarım sektöründeki rolü, yalnızca aile bütçesine katkı sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda kırsal kalkınmanın temel taşlarından biri olarak toplumsal gelişime öncülük ediyor. Bu bilinçle, MUTSO olarak, kadın girişimcilerimizi desteklemek, onların bilgi ve becerilerini geliştirmek ve kırsalda daha güçlü bir ekonomik yapı inşa etmek için önemli bir sorumluluk üstleniyoruz. Bu program, kadınlarımızın tarımsal üretimdeki potansiyelini artırmayı, onlara girişimcilik ruhunu aşılamayı ve daha yenilikçi, daha sürdürülebilir projelerle ekonomimize katkı sağlamalarını amaçlıyor. Kadın girişimcilerimizin işlerini geliştirme, markalaşma ve modern tarım tekniklerini benimseme konularında önemli kazanımlar elde edeceğine inanıyoruz. Unutmayalım ki, kırsalda kadın girişimciliği demek; sadece bireylerin değil, toplumun tamamının refahı demektir. Bugün buradan aldığımız ilhamla, yarının güçlü ve üretken kadınlarını birlikte yetiştireceğiz.” ifadelerine yer verdi.
Son olarak kürsüye davet edilen Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Levent Uyan, “Proje kapsamında tarım ve hayvancılık konusunda üretim yapan, marka, pazarlama ve satış konusunda desteğe ihtiyacı olan kadın üreticilerimize farkındalık eğitimleri yapılması planlanmıştır. Bu bağlamda projenin ihtiyaç analizinin doğru yapılabilmesi adına 13 İlçeden 550 kadın çiftçi ile MUTSO tarafından anket çalışması yapılmıştır. Ayrıca üreticilerimizle saha çalışmaları yapılmıştır. Çalıştayımızın eğitim konuları, bu anket çalışmaları ve ziyaretler neticesinde belirlenmiştir.” diyerek proje kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Müdür Uyan ayrıca şunları kaydetti: “İlimizde Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı 30 bine yakın üreticimiz mevcut iken bu sayının yaklaşık 5 bini kadın üreticimizdir. İlimizde Bakanlığımıza bağlı 4 adet Kadın Kooperatifi faaliyet göstermektedir. Öncelikli hedeflerimizden biri; Tarımda kadın istihdamını artırmak, üretici kadın kooperatiflerinin gelişebilmesi için elverişli bir ortam hazırlamak ve bu kooperatifleri destekleyerek kadın üreticileri güçlendirmektir. Bakanlığımız Yeni Destekleme Modelinde destekleme kalemleri sadeleştirilmiş olup kadınlarımıza, gençlerimize, aile işletmelerine ve 1.derece birlik üyelerine pozitif ayrımcılık yapılmaktadır. Son iki yılda eğitim verilen üreticilerimizin yaklaşık yüzde 20’si kadın üreticilerimizdir. Hedefimiz daha çok kadın üreticimize eğitim vermektir. Kadınlar öteden beri tarımın içindedir ve etkindir. Kadınlar kadimden bu yana eker, biçer, ürettiğini muhafaza eder, kurutur, depolar, hatta pazara götürüp satar. Eksik olan şey; bunu bir girişimcilik hikayesine dönüştürmektir. Bugün Muğla tarımında, pek çok kadın sadece kendilerinin değil, çevrelerindeki pek çok insanın da hayatını değiştiren, zenginleştiren başarılara artık imza atıyor. Bu bereketli topraklara alın teri dökerek, üretmek isteyen, fikrini hayata geçirmek isteyen, hayal eden, çalışan her bir kadın çiftçimizi desteklemeye devam edeceğimizi belirterek, çalıştayın verimli geçmesini temenni ediyorum.”
Açılış konuşmalarının ardından çalıştayın ilk gün programı kapsamında Met Ekolojik Firmasından Yüksek Ziraat Mühendisi Tuğba Tuncay, ‘Sürdürülebilir İyi Tarım Uygulamaları’ ve ‘Organik Sertifika Eğitimi’ konularında, Habitat Derneği Temsilcisi Büşra Tütüncü ‘Başlangıç Seviyesinde Finansal Okuryazarlık’ konusunda, Businessup firmasından Önder Türker ‘Markalaşma, Pazarlama, Temel Dijital Medya Becerileri’ konularında sunumlarını gerçekleştirdi ve katılımcıların sorularını cevaplandırdı.
Çalıştayın 2. günü 29 Kasım Cuma günü MUTSO ev sahipliğinde sürecek olup aşağıda belirtilen başlıklarda eğitimler gerçekleştirilecektir.
09:00 Üretim Planlaması (Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü /Mete Sulak)
10:00 Çiftçi Eğitim Sistemi ve Yayım Süreci (Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü /Mehmet Taşkıran)
10:45 Muğla Slow Food Yeryüzü Pazarı Bilgilendirme (Muğla Slow Food/ Süleyman Kurnaz)
11:30 Başarı Hikayesi- Firma Örneği (Ata Ağaç / Hatice Aktürk)
12:00 Başarı Hikayesi – Kooperatif Örneği (Trakyam Üreten Kadın Koop. / Aynur Çeşmeliler)
12:45 Katma Değerli Ürün Üretme Yöntemleri (MSKÜ / Öğrt. Gör. Dr. Türkmen Filizci)
53