FTSO ev sahipliğinde gerçekleştirilen 34’üncü Muğla Odaları ve Borsası Müşterek Toplantısında, Seydikemer’de kurulacak Tarıma Dayalı İhtisas Süt Sığırcılığı Organize Sanayi Bölgesi görüşüldü. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yaklaşık 1 Milyar TL yatırımla Seydikemer’de kurulacak proje, tüzel kişilik kazanarak Türkiye’nin 33’üncü tarıma dayalı organize sanayi bölgesi olma özelliği taşırken ayrıca ilk süt sığırcılığı organize sanayi bölgesi olacak.
Muğla Odaları ve Borsası 34’üncü Müşterek Toplantısı Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) ev sahipliğinde TUI Blue Sensatori Barut Fethiye Otel’de gerçekleştirildi. 10 Haziran Cuma günü düzenlenen toplantıya, Muğla Ticaret Borsası (MTB), Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO), Bodrum Ticaret Odası (BODTO), Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO), Marmaris Ticaret Odası (MTO), Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO), İMEAK DTO Marmaris, Bodrum, Fethiye şubeleri yönetim kurulu ve meclis başkanları, meclis üyeleri ile genel sekreterleri katıldı. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mustafa Büyükteke’nin moderatörlüğünde yapılan toplantıda, Oda ve borsa üyelerinin ortak sorunları, ekonomide yaşanan krizin etkileri ve çözüm önerileri görüşüldü. Toplantıda ayrıca, bölge ve il için önemli olan Seydikemer’de kurulacak Tarıma Dayalı İhtisas Süt Sığırcılığı Organize Sanayi Bölgesi, tüzel kişilik kazanarak, Türkiye’nin ilk süt sığırcılığı organize sanayi bölgesi olduğunun müjdesi de verildi.
Muğla Valisi Orhan Tavlı başkanlığında, FTSO öncülüğünde Seydikemer’in Çobanisa Mahallesi’nde kurulacak Seydikemer Tarıma Dayalı İhtisas (Süt Sığırcılığı) Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) projesinin bin 200 dekar alan üzerinde 40 bin büyükbaş hayvan kapasitesine sahip olması ve 2 bin 500 kişiye istihdam sağlayacağı bilgisi verildi.
Projenin, Türkiye adına büyük önem arz eden süt sığırcılığında cazibe merkezi olmakla beraber, barındıracağı tüm büyükbaş hayvanların hastalıktan ari hale getirilmesi ile sağlıklı ve kaliteli süt üretimine büyük katkı sağlaması bekleniyor. Proje kapsamında kurulacak olan süt işleme tesisleri ile katma değeri yüksek ürünler üretilecek olup, yine kurulacak yem fabrikası ile üreticiler yeme daha uygun fiyatla ulaşabilecek.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun Mesajı
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, toplantıya gönderdiği yazılı mesajında, aynı tarihte önceden belirlenen Diyarbakır ziyareti nedeniyle toplantı davetine icabet edemediğini belirterek, “Muğla Odaları Müşterek Toplantısı’nın birlik ve beraberliğin güzel bir örneğinin sergilenmesi hususunda önemli olduğunu vurguladı. Hisarcıklıoğlu mesajında şunları iletti: “Türk ekonomisinin aydınlık geleceğinin tesisinde önemli bir fonksiyon üstlenen Odaların ülkemizin ekonomik refahının sağlanmasına yönelik girişimleri ve yazdıkları başarı hikayeleri, geleceğe olan güvenimizi artırmaktadır. Her platformda, Türkiye’de kalkınmanın özel sektör eliyle gerçekleşmesi gerektiğini vurguluyoruz. Dünyada olduğu gibi, ülkemizde de kalkınmanın itici gücü özel sektör olacaktır. Sizler gibi başarılara imza atan girişimcilerimizin, Türk ekonomisinin lokomotifi olan özel sektörümüzü geliştirecek kalıcı adımları atma çabalarını takdirle karşılıyoruz. Şahsınızda Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası yönetimine ve bütün üyeleri ile konuk Odalarımızın seçkin temsilcilerine selam ve saygılarımı sunuyorum.”
Muğla Ekonomisinin Tüm Sorunları Görüşüldü
Toplantı daha sonra Muğla Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit Öztürk, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan ve Meclis Başkanı Koray Özcan, Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, Başkan Yardımcısı İbrahim Akkaya, İMEAK Deniz Ticaret Bodrum Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Mahir Top, İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Arıkan ve Başkan Yardımcısı Onur Ugan, Marmaris Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mutlu Ayhan ve Meclis Başkanı Nurgül Candan, İMEAK Deniz Ticaret Odası Marmaris Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Halil Bağlı, Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer tek tek söz alarak gündemlerindeki konuları ve çözüm önerilerini dile getirdiler.
Oda ve borsa başkanlarının konuşmaların ardından Doç. Dr. İrfan Mısırlı “Muğla Turizmi Gelecek Vizyonu Ortak Akıl Arama Çalıştayı Sonuç Raporunun sonuçlarını katılımcılarla paylaşırken, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi, Muğla Odaları ve Borsası Akademik Danışmanı Doç. Dr. Serkan Dirlik “Muğla Ekonomik Analizi ve Akademik Danışmanlık Faaliyetleri hakkında sunum yaptı.
Muğla Odaları ve Borsası’nın 34’üncü Müşterek Toplantısı birlikte çekilen aile fotoğrafı ile sona erdi.
824