UKRAYNA İLE İŞBİRLİĞİNDE İKİNCİ TOPLANTI GERÇEKLEŞTİRİLDİ


Ekim ayında Ukrayna programında görüşmelerin gerçekleştirildiği Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odası ile ‘Ukrayna Kiev –Türkiye Muğla İşbirliği Toplantısı’nın ikincisi düzenlendi. Zoom bağlantısı üzerinden yapılan toplantıya ilgi yoğun olurken, işbirliklerinin planlandığı sektörler üzerine konuşuldu.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Heyeti geçtiğimiz Ekim ayının ilk haftasında Ukrayna’ya bir program düzenlenmiş, program kapsamında Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odası yetkilileri ile görüşmeler gerçekleştirilmişti. Sektörler arası işbirliklerinin sağlanması ve Muğla’ya Ukrayna’dan gelen turist sayısının arttırılması amacıyla görüşmelerin sürdürülmesi kararlaştırılmıştı. Bu görüşmeler neticesinde 4 Kasım Perşembe günü Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odası ile Muğla Odalarının katılımıyla bir toplantı organize edildi. Zoom bağlantısı ile gerçekleştirilen toplantıya Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odası Turizm Komitesi Başkanı Volodymyr Tsaruk ve Alla Shapovalova, MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Marmaris Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mutlu Ayhan, Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Ayaz, Ukrayna Çocuk ve Gençlik Turizmi Tur Operatörleri Derneği Başkanı Lyudmila Stauchan, Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) Yatırım Destek Ofisinden Mehmet Sert ile Hüseyin Çiftçi, Dalyan Turizm Tanıtım Sosyal Gelişim ve Eğitim Vakfı Başkanı Başar Koşargelir, Ukrayna’da faaliyet gösteren Muğlalı iş insanı Deniz Çelebi, katılım sağladı.

Toplantının amacı ve görüşülen konular hakkında bilgi veren MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan şunları kaydetti: “Geçtiğimiz ay Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odasına gerçekleştirdiğimiz ziyarette Oda yetkililerinin yanısıra Ukraynalı gazeteci, turizmci ve bloggerlar ile görüşmüş, Ukraynalıların yeni bir destinasyon, farklı bir turizm arayışı içinde olduklarını gözlemlemiş, ilişkileri geliştirmek adına kendilerini şehrimize davet etmiştik. Bu kapsamda ‘Ukrayna Kiev-Türkiye Muğla Turizm İşbirliği Toplantısı’nı zoom bağlantısı üzerinden gerçekleştirdik. 2008 yılında başlattığımız Ukrayna ile ticari münasebetlerimizi artırmaya yönelik çalışmalarımız neticesinde 2008’de 15 bin olan ilimize gelen Ukraynalı turist sayısını, 2021 itibariyle 260 bine ulaştırmış bulunmaktayız. Bunu arttırmak amacıyla, Muğla’daki turizm olanaklarını ve yapılabilecek işbirliği bağlantılarını görüşmek amacıyla bugün ikinci görüşmemizi gerçekleştirdik. Katılımcıların yapacakları çalışmalar sonrasında 15 Kasım’da yeniden görüşmek üzere mutabakat sağladık. İlimiz ve iki ülke adına güzel çalışmalara öncülük edeceğimize inanıyorum.”

Toplantıya katılan ilçe Oda başkanları ilçelerinin turizm değerleri hakkında bilgi verdiği toplantıda, Ukrayna heyeti, özellikle dalış, kitesurf, çocuk turizmi  / kampları, yamaç paraşütü ve caretta caretta turları gibi alternatif turizm alanlarında ilgili olduklarının altını çizerek, bir sonraki toplantıya kadar, turizm alanında bir talep listesi oluşturacakları bilgisini verdi. Heyet ayrıca gıda, tarım, hayvancılık ve sanayi alanında işbirlikleri yapılabileceklerini kaydetti.

450

Haber görselleri