ÜRETİM VE İHRACAT YAPAN FİRMALARA TEŞVİKLER ANLATILDI


Ekonomi Bakanlığı öncülüğünde MUTSO ev sahipliğinde Muğla’ya gelen heyet, ihracat yapan firmaları ziyaret etti ve sonrasında düzenlenen toplantı ile üretim ve ihracat yapan firmalara yönelik teşvikler hakkında bilgi verdi.

Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü ve İzmir Ege İhracatçılar Birliği tarafından düzenlenen ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) ev sahipliğinde organize edilen Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri, 9 Aralık Cumartesi günü gerçekleştirildi.

Serbest Bölgeler Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürü Uğur Öztürk başta olmak üzere, AB Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Fatma Canan Nilüfer Dora, Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Daire Başkanı Begüm Tüzün, Ürün Güvenliği Denetimi Daire Başkanı Nuri Öztürk, İthalat Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzmanı Kemal Tüzün, İhracat Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzmanı Nur Pınar İnal, Serbest Bölgeler Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Dış Ticaret Uzman Yardımcısı Bilal Belyurt’tan oluşan heyet; seminerin öncesinde 8-9 Aralık tarihlerinde Muğla’da ihracat yapan 10 firmayı ziyaret ettiler. Firmaların üretim, istihdam ve ihracat konularında sorularını cevaplayan ve teşvikleri aktaran heyet, 9 Aralık Cumartesi günü Dış Ticaret Bilgilendirme Seminerinde MUTSO üyeleri ile bir araya geldi.

Seminerin açılış konuşmasını MUTSO Yönetim Kurulu Üyesi Salih Atayolu gerçekleştirdi. Atayolu, “İhracatçılarımıza ve ihracat potansiyeli yüksek olan, üretim yapan üyelerimize yönelik düzenlenen bu seminer için Ekonomi Bakanlığımıza teşekkür ediyor, keyifli ve yararlı bir etkinlik olmasını diliyorum.” dedi.

Atayolu’nun ardından söz alan Serbest Bölgeler Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürü Uğur Öztürk, 2017 yılında bu kapsamda 1215 firma ziyareti gerçekleştirdiklerini ve yıl sonuna kadar bu sayısı toplamda 1500’e tamamlamayı hedeflediklerinin altını çizdi.  Muğla’da da 2 günde 10 firmayı ziyaret ettiklerini belirten Öztürk,  “Seminerlerde Bakanlık faaliyetleri ve teşvik konularında paylaşımlarda bulunuyoruz, sizden gelen soruları cevaplıyoruz ve taleplerini bakanlığımıza aktarıyoruz.” dedi.

Öztürk’ün açıklamalarının ardından konuşan Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Daire Başkanı Begüm Tüzün ise, Muğla özelinde teşvik konularına ilişkin bilgilendirme yaptı. “Ekonomi Bakanlığının yatırım teşviklerinin temel amacı, üretim ve istihdamı geliştirmek.” diyen Tüzün, ekonomik gelişmişlik endeksine göre Türkiye’nin altı bölgeye ayrıldığını, Muğla’nın birinci bölgede yer aldığını ve bu nedenle destek oran ve sürelerinin daha az olduğunu belirtti. Ancak istisnai durumlarda bulunduğunun altını çizen Begüm Tüzün,  KDV’den istisna olan yatırımlar ve SGK destekleri konusunda yerel yatırım ve bölgesel yatırımların kapsamları ve teşvik sistemleri konusunda detaylı bilgi verdi.

Heyet, açıklamaların ardında, katılımcılar ile tek tek tanışarak, sektörlerine ilişkin yaşanan sorunlar ve çalışmalar kapsamında soruları yanıtladı ve teşvikleri aktardı.

1527

Haber görselleri