BAŞKAN ERCAN’IN GÜNDEME İLİŞKİN DEĞERLENDİRMELERİ


Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan, bir açıklama yaparak, gündeme ilişkin konulara açıklık getirdi.

Başkan Ercan şunları kaydetti:

Ekmek Fiyatları

“Değerli üyelerimiz, öncelikle şunu belirmek isterim ki, ekmek fiyatlarının belirlenmesi, Komite, Komisyon, Yönetim Kurulu ve Meclisimiz olmak üzere dört aşamalı bir süreçten geçmektedir. Fiyatlar en son 16 ay önce 25/06/2019 tarihinde değişmişti. Tarife tarihten bu güne enflasyona göre günün şartlarına uygun olarak düzenlenmiştir. Bu fiyatlar önce Ticaret İl Müdürlüğü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Belediye, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası ile Esnaf ve Sanatkârlar Odası temsilcilerinin katıldığı ekmek heyetinde görüşülüp karara bağlanmıştır. Daha sonra bu heyet kararı Ticaret Bakanlığına görüş almak için gönderildi. Bakanlıktan 60 gün süresince cevap gelmediği için Meclisimizin onayına sunuldu. Odamıza bağlı toplam 7 ilçede (Kavaklıdere, Yatağan, Ula, Köyceğiz, Ortaca, Dalaman ve Datça) Meclisimizin onayladığı şekilde uygulanmaya başlamıştır. Sadece Menteşe ilçemizde Belediye’nin itirazı ile itiraz komisyonu tarafından yeni tarife iptal edilmiş ve eski fiyattan satışlar devam etmektedir. Türkiye’de 64 vilayette, ilimizde 8 ilçede ekmek fiyatlarının Muğla Merkez-Menteşe’deki fiyatların üzerinde olduğunun da bilinmesini isteriz.

Kafe Barlar Konusu

İfade etmek istediğim bir başka konu ise pandemi sürecinde kapanan ve halen açılamayan bar ve kafe barlarla ilgili. İl Pandemi Kurulunda Odamızı ben temsil ediyorum. Bu kurulda, Sayın Valimiz Orhan Tavlı, kafe-barların kafe bölümlerinin açılabileceğini kurul üyeleri önünde ifade etmiş olup; bizde Yönetim Kurulu olarak bugün itibariyle 7,5 aydır açılamayan üyemiz olan bu işletmelere, kafe barların kafe bölümlerinin açılabileceklerini ifade ettik. Durum bundan ibaret olup konuya bahis olan ithamlarla ne şahsımın ne de Odamın bir ilgisi bulunmamaktadır.”

SGK Primlerinin Ertelenmesi Talebi ve Oda Aidatları Tebligatları

“Hepinizin bildiği gibi, pandemi sürecinde üyelerimizin ödemekle yükümlü olduğu SGK ve BAĞKUR prim ödemeleri Kasım ayı sonuna kadar uzatılmıştı. Ancak hayatın tam anlamıyla normale dönememesi ve siz üyelerimizin yaşadığı sorunlar göz önünde bulundurulduğunda bu sürenin uzatılması adına talepte bulunduk.  Hem TOBB Başkanımız Sayın Hisarcıklıoğlu’na hem de TOBB aracılığıyla Bakanlığa talebimizi ilettik. TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu talebimize cevaben; SGK primleri ile ilgili taleplerimizin mecliste gündeme geldiğini vergilerin SGK primlerinin ilk taksitlerinin 2021 Temmuz ayından itibaren alınmasının talep edildiğini, bunun üzerine kanun teklifinin bugünlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşüleceğini dile getirdi. Yine pandemi süreci nedeniyle Haziran ayı Oda aidatları bakanlık kararı ile Ekim ayı sonuna ertelenmişti. Muğla Ticaret ve Sanayi Odası olarak Oda aidatlarının bu yıl hiç alınmayarak, üyelerimize destek sağlanması konusunda TOBB Başkanımıza taleplerimizi ilettik. Bilinmesini isterim ki bu ertelemeler Yönetim Kurulunun insiyatifinde değildir. Bu konuda kanun gereği Bakanlık yetkilidir. Üyelerimizin mağdur olmamaları adına rutin tebligatlarımız 35 yıldır, her ödeme döneminde gönderilmektedir. Bakanlık tarafından aksi bir bildirim olmadıkça hatırlatma amacıyla gönderilmeye de devam edilecektir.”

Oda Binası Çatısına Güneş Enerjisi İçin Güneş Panelleri Yapılması Projesi

“Odamızın 2020 yılı elektrik tüketimi yıl sonu itibariyle yaklaşık 220.000 TL’yi bulacaktır.  Terasın üzerine yapılacak tonoz çatı ve üzerine konulacak paneller ile mevcut binanın üzerine konulacak güneş panelleri ile diğer ekipman için yapılan projeye göre çıkarılan maliyet tutarı 1.080,000 TL+KDV olacaktır. Bu iş için 2018 yılında projeler hazırlamış ve Belediyeden 02/07/2018 tarihinde ruhsat alınmıştır. Sistem kendini 5 / 5,5 yıllık sürede amorti edecek olup, 6. yıldan sonra yaklaşık asgari 20 yıl Odamıza ücretsiz elektrik üretimi yapacaktır. Bu süreçte Odamız yaptığı yatırım geri aldığı gibi 20 yıllık süreçte bugünkü elektrik fiyatlarıyla asgari 15*250,000= 3.750.000 TL tasarruf edecektir. Bu rakamlar asgari rakamları göstermekte olup panellerin çalışma verimliliğine göre daha da yukarı çekilmesi mümkündür.

Bahçe Sulama Suyu

Odamız su gideri, peyzaj sulama dahil yıllık 90.000 TL iken, Odamız bahçesine yaptırdığımız artezyen ile yüksek su maliyeti sona ermiştir. Güneş enerjili çatı projesi ile elektrik harcamalarımız için de benzer tasarruf hedeflenmiştir.”

Bayır MUTSO Ticaret Merkezi Çatı Tadilatı

“Bilindiği üzere Odamızın 2002 yılında Bayır Mahallesinde yaptırdığı MUTSO Ticaret Merkezi B Blok toplam 7000 m2 kapalı alanlı 11 adet işyerinin çatıları 20 yıldan bu yana birkaç kez tamirat görmüş ancak yağmur suyunun içeri girmesi bir türlü engellenememiştir. Bu doğrultuda Yönetim Kurulumuz bunun kökten çözülmesi için çalışma başlatmıştır.2015 yılında bu konuda bir ön çalışma yapılmış olup, o zamanki hesaplanan toplam maliyeti 150.000 $ idi. Bu maliyetin fazla olduğu düşünülerek tamirat yoluna gidilmişti. Fakat sorunlara kalıcı çözüm sağlanamayıp ve kiracılardan devamlı şikâyetler geliyordu. Bu yıl tekrar bu sorunun kökten çözülmesine karar vererek 7000 m2 alanın yeni sandviç panelleri için Manisa Ticaret ve Sanayi Odası, Konya Ticaret Odası Başkanlarının yönlendirmeleri ile panel satıcılarından teklifler toplanmış ve en uygun fiyatı veren firmadan doğrudan fabrika satış ana bayiinden teklif usulü ile alınmış işçiliği de pazarlık usulü ile verilmiştir.

Bu işin toplam yaklaşık maliyeti 105.531 $’dır. Firma ile bağlantı yapıldığı tarih itibariyle bunun TL karşılığı 814.132 TL’dir.  Çatının üzerindeki eski panellerin satışından elde edilecek gelir yaklaşık 141,000 TL düşüldükten sonra Odamıza maliyeti 673,132 TL’dir. Odamız, bu işyerlerinden bir yılda elde ettiği kira geliriyle bu maliyeti karşılamakta olup, çatıların yenilenmesiyle asgari 25 yıl hizmet verebilecektir.”

Mali Konu

Odanın hem çatı masrafları hem de güneş enerjisi maliyetleri hesaplanırken aidatların ertelenmesi ve yeni bir nefes kredisi çıkma senaryoları düşünülerek hesaplama yapılmıştır. Odanın genel giderlerini karşılayacak ihtiyatları fazlasıyla mevcuttur. Böyle bir senaryoda üyelerimiz ve çalışanlarımızı asla zor durumda bırakmayacak ödeme dengemiz bulunmaktadır.”

TOBB’a İletilen Diğer Konu Başlıkları

“Bilindiği üzere, geçtiğimiz 20 Ekim Salı günü, Muğla İli Odaları ve Borsanın başkanları, meslek komite üyeleri ve GGK, KGK başkanlarının katılımıyla müşterek toplantı yapıldı. Toplantıya, Türkiye’de ilk olarak TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu katıldı. Başkan Hisarcıklıoğlu sektörlerin sorunlarını ilk ağızdan dinledi ve yapılabilecek çalışmalar kapsamında görüşlerini aktardı. MUTSO Meslek Komitelerinden aktarılan ve çözümü talep edilen konular arasında şunlar yer aldı:  katı atık bedelleri, kısa çalışma ödenekleri, vergiler, ruhsat farklılıklarından doğan mağduriyetler, üniversite ve okulların kapalı olmasının doğurduğu sonuçlar, KGF Kredileri ve Nefes Kredisi ödemeleri, zincir marketlerin yaygınlığı ve ilgili sezonlara yönelik sattıkları ürünler ile haksız rekabete yol açmaları, yine zincir marketlerin otopark yönetmeliği, konut kredileri, zeytinyağında tağşişli ürün satılması, zeytin karasuyuna kesilen cezalar, taşımacılık sektörünün ve seyahat acentelerinin yaşadığı sıkıntılar, SGK ve BAĞKUR ücretleri, sanayide kullanılan enerji ücretleri, ekmek fiyatları, mimar, mühendis ve şehir plancılarının yaşadığı proje hizmetlerindeki KDV oranları, SGK prim ödemeleri, kaçak yapılaşma sorunları, mermer atıkları döküm sahası, medikal malzeme satışı yapan firmalarımızın yaklaşık 16 aydır kamuda bulunan alacaklarını tahsil edemedikleri ve üstüne üstlük bu alacaklarda kamu tarafından indirim yapmalarının istenmesi, işitme cihazları satışı yapan üyelerimizin bildirdiği en düşük işitme cihazının 2500 TL olduğu halde devletin sadece 1000 TL ödediği, reklam yasağı olan gözlük sektöründe reklam yapamayan yerel optisyenlerin ulusal satış yapan bazı büyük firmaların yine ulusal kanallarda reklam yapılmasının önüne geçilmediği için mağdur olduğu gibi sorunlar iletildi.

Aktarılan her bilgiyi hassasiyet ile dinleyen Birlik Başkanımız Sayın Hisarcıklıoğlu, sorunların ilgili kurum ve Bakanlıklara iletileceğini ve takipçisi olacakları bilgisini verdi.”

MSKÜ’nün Eğitime Açılması Konusu

“Son olarak ifade etmek istediğim bir başka konu ise Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin kapalı olmasının ilimiz ticaretine olumsuz etkisi. Bu konu ile ilgili geçtiğimiz günlerde Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin Çiçek’e Odamız Yönetim Kurulu olarak bir dizi ziyaret gerçekleştirdik. Sayın Rektör Çiçek, üniversite olarak eğitime hazır olduklarını ancak yurtlar ile ilgili endişelerinin olduğunu ifade ettiler. YÖK’ün desteklemesi durumunda Üniversitenin eğitime açılması konusunda her şeyin hazır olduğunu kaydettiler. Muğla Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerimiz ve ilin ekonomisi için temennimiz, gerekli hijyen önlemlerinin alınarak, ilimizin öğrencilerle yeniden kucaklaşması.

Odamız kurumsal alt yapısı ve iyi yetişmiş personeli ile üyelerimizin sorunlarını bu zamana kadar çözmüş ve bundan sonrada çözmeye devam edecektir. Bu konuda, üyelerimizin yaşadığı sorunları mutlaka Odamızla iletişime geçerek bizlere iletmesini rica ederiz.

Oda üyeleri için vardır. Biz de siz değerli üyelerimiz için elimizden gelen gayreti gösteriyor ve göstermeye devam edeceğiz. Üyelerimizin hak, hukuk ve menfaatlerini en ön planda korumaya devam edeceğimizin bilinmesini istiyorum. Biran evvel sağlıklı günlere dönmemiz ve ticaretin canlanması dileklerimle.

Üyelerimizin ve kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarım.

1182