MUTSO Başkanı Karakuş: “Aydın rakip değil, ortağımızdır”


Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Başkanı Bülent Karakuş, Memecik zeytini için yapacak oldukları coğrafi işaret çalışmalarında Aydın ilini rakip değil, ortak olarak gördüklerine vurgu yaptı.

Muğla Ticaret ve sanayi Odası Bülent Karakuş’un Marmaris’te katıldığı bir toplantıda, Memecik zeytini ile ilgili yaptıkları coğrafi işaret çalışmalarını anlatan sunumu, Aydın ilindeki bazı yayın organları tarafından Memecik zeytininin Aydın iline ait olduğu yönünde görüşlerin ortaya atılmasına sebep oldu. Aydın’daki bazı yayın organlarınca, “Aydın’ın hakkını yedirmeyelim” şeklinde haberler yapılırken, yetkililerin bu konuya sahip çıkmaları yönünde çağrılara da yer verildi.

Konuya ilişkin bir açıklamada bulunan MUTSO Başkanı Bülent Karakuş, Memecik zeytininin İzmir’den Fethiye’ye kadar geniş bir alanda yetişen bir zeytin türü olduğunu belirterek, “Memecik zeytininin, tek bir isimle coğrafi işaret alması gerçeği yansıtmayacaktır. Bu kadar büyük bir alanda yetişen memecik zeytinlerinden elde edilen zeytinyağının gerek biyolojik gerekse kimyasal özellikleri bakımından aynı özellikleri taşımasının mümkün olmadığı görüşündeyiz. Bu konularda da Zeytindostu Derneği, Ankara Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve TÜBİTAK işbirliğiyle Aydın ve Muğla oda ve borsalarının da yer alacağı bir proje ile çok daha dar alanda coğrafi işaretler alarak, her bölgenin zeytinyağının özelliklerimi yansıtacak bir bilimsel çalışma gerçekleştireceğiz. Bunun sonucunda da memecik zeytiniyle ilgili 30, 40 ve hatta 50 coğrafi işarete sahip olma imkanımız olacak. Bu da, bölgemizdeki zeytinyağı kalitelerinin daha iyi ortaya çıkmasını sağlayacağından zeytinyağımız hak ettiği değeri alacaktır” dedi.

“AYDIN İLİ RAKİP DEĞİL, ORTAĞIMIZDIR”

“Memecik zeytininin coğrafi işaret alması konusunda yapacağımız çalışmalarda, Aydın ilimiz rakip değil, ortağımızdır” diyen MUTSO Başkanı Karakuş, Memecik zeytininin orijininin Muğla, en çok dikildiği yerin de Aydın olduğunu kaydetti.

Karakuş açıklamasına şöyle devam etti:

“Zeytinden bahsederken kardeşlik te beraberinde bahsedilir. Zeytinin dostluk ve barış simgesi olduğunu hepimiz bilmekteyiz. Zeytin barışı simgelerken, biz de Memecik bölgesinde zeytinin dostluk ve barış elini Memecik sevdalılarına uzatıyoruz. Ülkemizi el ele, omuz omuza, fikir ve ruh birliği yaparak ileri götürebiliriz. Bizim yapacağımız proje, bu esasa dayanıyor. Bizi tanıyan ve projemizi inceleyen herkesin başka bir sonuç göremeyeceklerinin bilinmesini isteriz.”

1007