17.Komite Sektörel Sorunları Değerlendirdi


MUTSO Meclisi ve Meslek Komiteleri bir araya gelerek Muğla’nın sektörel sorunlarına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Meclisi 2016 yılının ilk toplantısını 19 Ocak Salı günü gerçekleştirdi. Meclis Başkanı Şükrü Altınay’ın divan başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından, MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş aylık faaliyet raporunu Meclis Üyelerine sundu. Sunumun ardından, son dönemdeki ulusal ve uluslararası gelişmelerin Türkiye ekonomisine etkileri üzerine bir değerlendirmede bulunan Başkan Karakuş, FED kararları ve gelişmekte olan ülkelerde yaşanan durumlar ve bunların Türkiye ekonomisine yansımaları hakkında detaylı bilgi verdi.

Başkan Karakuş önümüzdeki süreçte yaşanması öngörülen beklentileri ise şu şekilde aktardı: “Yeni yıl ile birlikte köprü ve otoyol geçiş ücretleri ile elektrik fiyatlarına yapılan artışlar ve alkollü içkiler ile tütün ürünlerinde ÖTV oranlarının yükseltilmesi enflasyonu artırıcı yönde etkileyecektir. Asgari ücretin 1.300 TL’ye çıkarılmasının da 2016 yılında enflasyonu arttıracağı beklenmektedir. 2016 yılının ilk çeyreğinde mevsimsel faktörlerin de etkisiyle giyim ve ayakkabı grubu hariç tüm harcama gruplarında fiyatların yükselmesi beklenmektedir. Önümüzdeki günlerde TCMB’nin gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu toplantısı yakından takip edilecek. TCMB’nin faiz oranlarında değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Artan jeopolitik endişeler, Rusya ile yaşanan gerginlik, artan terör olayları 2016 yılında dış ticaret göstergelerini ve turizm gelirlerini olumsuz yönde etkileyebileceği öngörülmektedir.  Çevre ülkelere gerçekleştirilen ihracatın düşeceği, dış ticaret açığının 2015 yılına kıyasla bir miktar genişleyebileceğini, ancak yönetilebilir seviyelerde kalacağı öngörülmektedir. Türkiye’nin AB ile yapmış olduğu anlaşmaya istinaden önümüzdeki yıl içerisinde yaklaşık 3 milyon mültecinin Türkiye’ye gelecek olması işsizlik oranları ve sosyo ekonomik göstergelerde negatif yönlü harekete neden olması beklenmektedir.”

Başkan Karakuş’un değerlendirmesinin ardından, MUTSO bünyesinde çalışmalarını sürdüren 17 Meslek Komite Başkanı ve üyelerinin de katılımıyla Komiteler Müşterek Toplantısı gerçekleştirildi. Komite Başkanlarının 2015 yılında komite olarak gerçekleştirdikleri toplantı ve çalışmalar hakkında bilgi verdiği toplantıda, ağırlıklı konu, sektörlerin yaşadığı sorunlar ve bunların çözümüne yönelik çözüm fikirleri oldu.

Tavukçuoğlu Alkış Topladı

Komiteler Müşterek Toplantısının ardından, MUTSO organizasyonu ve ev sahipliğinde Müşteri İlişkileri Yönetimi ve İletişim konulu bir seminer gerçekleştirildi. Saat 19.00’da Konferans Salonunda başlayan semineri Dr. Cengiz Tavukçuoğlu gerçekleştirdi. 100’ün üzerinde katılımcının yer aldığı seminerde, Tavukçuoğlu’nun enerjisi ve aktif anlatımı büyük beğeni topladı.

976