MİLAS TİCARET VE SANAYİ ODASI'NDAN MUTSO'YA ZİYARET


Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) Başkanı Reşit Özer ile Meclis Başkanı Mustafa Yüksel Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan’ı makamında ziyaret etti.
 
Ziyarette, Milas Zeytinyağının Avrupa Birliği’nde tescilli 5’inci Coğrafi İşaret olması başta olmak üzere, Muğla İlinin çok zengin kaynaklara sahip olduğu, diğer üretimler ile de hem ülkede hem de Avrupa Birliğinde coğrafi işaret almak için çalışılması gerektiğini görüşüldü.
 
MİTSO Başkanı Reşit Özer, Milas Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Milas Zeytinyağının Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tescili alması konusunda 2017 yılında Avrupa Birliğine başvuru yaptıklarını ve başvuruya ilişkin inceleme ve ilan süreçlerinin başarı ile tamamlanarak Milas zeytinyağının Türkiye’nin Avrupa Birliğinde tescilli 5’inci Coğrafi işareti olduğunu ifade etti.
 
MUTSO Başkanı Mustafa Ercan ise bu tescilin ilimiz için çok önemli olduğuna vurgu yaparak, bu süreçte emeği geçen başta Milas Ticaret ve Sanayi Odası olmak üzere kişi ve kurumlara teşekkürlerini iletti.
 
Milas Zeytinyağı:
 
Milas Zeytinyağı naturel sızma özellikte olup, ilçe sınırları içindeki Memecik türü zeytin ağaçlarından erken dönemde hasat edilen zeytin tanelerinin en kısa sürede soğuk sıkım yöntemi ile sıkılmasıyla eşsiz lezzet ve aromadaki Milas Zeytinyağı elde edilir. Milas Zeytinyağı, diğer bölgelerin zeytinyağlarından polifenol ve oleik asit gibi yararlı bileşenlerinin yüksekliği ve yoğun aroması ile ayrılır. Zeytin tanelerinin olgunlaşma sürecinde sadece yağmur sularıyla beslenebildiği ve çok az su bulduğu için nefaseti yüksektir. Milas Zeytinyağının bir önemli özelliği de genizde hafif bir yanma duygusu uyandırmasıdır. Milas Zeytinyağı binlerce yıldır yöre insanının sağlık ve şifa kaynağı olduğu gibi vazgeçilmez bir geçim kaynağı olmuştur. Toplam 81.189 hektar kültür arazisinin 53.300 hektarı zeytin ağaçları ile kaplıdır. Yaklaşık olarak 7.785,000 meyve veren ağaç, 37.490 meyve vermeyen ağaç bulunmaktadır. Bu ağaçlardan 2019 yılında (var yılı) yılında 8.655.980,980 kg zeytinyağı, 2018 yılında (yok yılı) 1.687.429,760 kg zeytinyağı üretilmiştir. Tane üretiminin % 10’u sofralığa, % 90’ı yağlığa ayrılmaktadır. Milas çevresindeki zeytin ağaçlarının %95’i Memecik, %1’i Gemlik ve %4’lük kısmı ise sofralık zeytin çeşitlerinden oluşmaktadır.

750