MUĞLA’NIN SAĞLIK TURİZMİ POTANSİYELİ ALMANYA’DA TANITILDI


Almanya’da düzenlenen sağlık turizmi fuarına katılım sağlayan MUTSO, Muğla’da sağlık alanında verilen hizmetleri ve sağlık turizmi potansiyelini aktarma fırsatı buldu.

Muğla’yı tanıtmak ve alternatif sektörlerinin bilinirliğini arttırmak amacıyla fuar organizasyonlarına önem veren Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO), Almanya’da düzenlenen Berlin Sağlık Turizmi Fuarına katılım sağladı. 16-17 Ocak tarihlerinde gerçekleştirilen fuara, MUTSO adına Meclis Başkanı H. Koray Özcan, Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, Sağlık Meslek Komitesi Üyeleri Yusuf Erdinç Gürsoy ve İsa Kanmaz katılım sağladı.

Fuarda stant açan MUTSO, Muğla’nın sağlık alanında verdiği hizmetlerin ve sağlık hizmeti almak için Muğla’yı tercih eden bir turistin alternatif olarak gerçekleştirebileceği faaliyetlerin tanıtımını aktararak, ilin sağlık turizmi alanında tercih edilebilirliğini arttırmayı hedefledi. Almanya Türkiye Büyükelçisi Ahmet Başar Şen ile Başkonsolos Rıfkı Olgun Yücekök MUTSO standını ziyaret ederek, Muğla’da sağlık alanında verilen hizmetlere ilişkin detaylı bilgi aldılar.

Fuarın ilk gününde düzenlenen oturumlarda Almanya’da faaliyet gösteren tur operatörleri ve seyahat acentaları ile bir araya gelen Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, burada bir konuşma gerçekleştirdi. Sağlık hizmeti için Türkiye’yi ziyaret eden turist sayısının her geçen gün arttığını ifade eden Başkan Karakuş şunları kaydetti:

“Türkiye, avantajlı konumu, devletin teşvik edici politikaları ve sağlıkta dönüşüm programı gibi faktörlerle sağlık turizminde önemli bir ivme yakaladı. Sağlık hizmeti için Türkiye’yi tercih eden turist sayısı her geçen yıl ciddi bir artış göstermekte. 2021 yılında sağlık hizmeti için Türkiye’yi tercih eden kişi sayısı 670 bin 730 kişi iken 2022 yılında bu sayı 1 Milyon’a ulaştı. Şüphesiz ki bu artışta Türkiye’nin sağlık kalite standartlarını sürekli artırması, Türkiye’de sağlık hizmetlerinin ulaşılabilir olması ve bekleme sürelerinin kısa olmasının yanısıra vize alımının görece kolay olmasının etkisi büyük. Uluslararası hastaların ülkemizde öncelikle tercih ettikleri branşlar arasında kadın hastalıkları, dahiliye, göz hastalıkları, tıbbi biyokimya, genel cerrahi, diş he­kimliği, ortopedi ve travmatoloji, enfek­siyon hastalıkları ve kulak-burun-bo­ğaz yer almakta. Türkiye klinik branşlardaki başarılarının yanısıra estetik ve kozmetik amaçlı ikincil sağlık hizmetlerinde de kendisine önemli bir yer edindi. Bu alanda rekabet edilebilirlik düzeyi yüksek olan Türkiye, yakın zamanda önemli bir sağlık destinasyonu olacak.”

Muğla’nın konumu ve avantajları hakkında bilgi veren Başkan Karakuş, ilin sağlık turizmindeki yerine ilişkin de açıklamalarda bulundu. Başkan Karakuş, “Muğla Türkiye’nin güney batısında yer alan, ılıman iklimi ve jeopolitik konumuyla oldukça değerli bir il. Bodrum, Fethiye, Marmaris gibi dünyaca ünlü bölgeleriyle Muğla; bir turizm şehri olarak tanınmakta. Türkiye’nin en uzun kıyı şeridine sahip ilimizde, mavi bayraklı plaj ve tesislerinde, ihtiyaç duyulan her türlü tatil anlayışına erişim mümkün.  Ancak size aktarmak istediğim asıl husus Muğla’nın bilinmeyen zenginlikleri. Bu zenginliklerin Alman turistlere doğru aktarılması bizler için oldukça önemli. Muğla ekonomisi turizm, tarım ve madencilik alanlarında oldukça güçlü. Bu alanlardaki potansiyeli çok yüksek. Son yıllarda sağlık turizmiyle adından sıklıkla söz ettiren ilimiz dünyaca ünlü hekimleri, Sağlık Turizmi Yetki Belgeli acentaları, hastaneleri ve klinikleri ile dünyanın her yerinden sağlık hizmeti almak isteyen kişileri ağırlamakta.” dedi.

Muğla’nın sağlık alanındaki tarihi geçmişine ilişkin de bilgi veren Başkan Karakuş: “Kamuoyunda pek bilinmese de Muğla sağlık alanındaki tarihsel bulgularıyla da oldukça önemli bir noktada. Tıbbın babası kabul edilen Hipokrat, ilk tıp eğitimini, tarihte ilk tıp merkezi olarak bilinen Datça ilçemizdeki Knidos Antik Kentinde almış. Ayrıca Marmaris ilçemizde, Hipokrat’tan da öncesi döneme ait tedavi uygulamaları bulguları, ilimizin şifa için tercih edilen bir bölge olduğunun ispatı niteliğinde. Bunun en büyük sebebi Muğla’nın iklim özellikleri, havası, suyu ve 500’e yakın endemik türünün varlığı. Zeytin ve zeytinyağının anavatanı sayılan ilimizde üretilen yüksek kaliteli ürünler tedaviye destek niteliğinde dünyanın pek çok ülkesine gönderilmekte. Ayrıca arıcılık ve çam balı konusunda lider ilimizde, odamız öncülüğünde hayata geçirilen Apiterapi AR-GE Merkezinde geliştirilecek arıcılık ürünleri ile, tedavi amaçlı arıcılık ürünlerinde büyük bir ivme yakalanması bekleniyor.” ifadelerine yer verdi.

Başkan Karakuş konuşmasında son olarak, sağlık hizmeti almak için Muğla’yı tercih edecek bir turistin, ilde yapabileceği alternatif etkinliklere ilişkin bilgi paylaşımında bulundu. Başkan Karakuş şunları ifade etti: “İlimizde sağlık turizmi yetki belgeli, 4 adet acente, 45 adet hastane, muayenehane, özel tıp merkezi, ağız ve diş sağlığı merkezi ve polikliniği bulunmaktadır. Pek çok sağlık kuruluşumuz da başvuru aşamasında. Alanında uzman hekimler ve ileri teknoloji cihazlarla dünya standartlarındaki hizmete, Muğla’da güvenilir ve ekonomik olarak ulaşılabilir.  Kanser tedavisi, göz hastalıkları, kalp damar cerrahisi, kulak burun boğaz hastalıkları, plastik ve estetik cerrahi, diş ve ağız sağlığı, obezite cerrahisi, cilt ve saç hastalıkları tedavisi, ortopedi ve tramatoloji, üroloji ve kadın hastalıkları başta olmak üzere pek çok branşta sağlık hizmetini Muğla’da güvenle almak mümkün. Sağlık kuruluşlarının yanısıra medikal firmalar sayesinde, tedavi aşamasında ihtiyaç duyulan her türlü ekipman ve medikal malzemeye ulaşım kolay, ekonomik ve güvenilir. Kara, deniz ve hava yoluyla ulaşılabilen Muğla’da Bodrum-Milas ve Dalaman’da olmak üzere 2 adet havalimanı bulunuyor. Bu havalimanlarına pek çok ülkeden direk uçuş mevcut. Muğla, uzun kıyı şeridi ve mavi bayraklı plajları ile deniz-kum-güneş turizmi, yer altı ve yer üstü zenginlikleri ile kültür turizmi, sağlıkta uzman kuruluş ve tesisleri ile sağlık, medikal, termal ve yaşlı turizmi, uygun iklim koşulları ile spor turizmi, zengin yemek kültürü ile gastronomi alanlarında çeşitli alternatifler sunan çok yönlü bir şehir. Sağlık hizmeti almak için Muğla’yı tercih edecek bir turistin Muğla’da alternatif olarak hizmet alabileceği, zamanını en iyi şekilde planlayabileceği pek çok alan bulunuyor. Ziyaretçilerimiz tedavileri süresinde, uygun hava koşulları sayesinde yılın 9 ayı bütçe ve tercihleri doğrultusunda konaklama planlaması yapabilir ve keyifli bir tatil geçirebilirler.”

Fuarın ikinci gününde ise, fuara katılım sağlayan MUTSO Sağlık Meslek Komitesi Üyeleri, ikili iş görüşmelerine katılarak, bu alanda Almanya’da faaliyet gösteren aracı kuruluşlar ile bir araya gelerek, Muğla’nın kapasitesi ve potansiyeli hakkında bilgi verdiler.

513

Haber görselleri