SIFIR FAİZLİ İŞLETME KREDİSİ DESTEĞİ

KOBİ’lerin rekabet gücünü artırmak adına hazırlanan 2017 yılı KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği kapsamında çalışmalar sürüyor.

KOSGEB İl Müdürü Gökhan Akaydın ve Kredi Süreç Koordinatörü, KOSGEB Başkanlığı Bütçe Müdürü Nurcan Uzunalioğlu, 3 Nisan Pazartesi günü Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş’u ziyaret etti. 2017 yılı KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği programı kapsamında yapılan çalışmaların ve son durumların görüşüldüğü ziyarette, KOSGEB yetkilileri şunları aktardı: “Program kapsamında; 10-20 Şubat tarihleri arasında 540 bin 999 yeni başvuru yapılmış, 2016 Yılı Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği’ne başvuru yaparak destekten yararlanamayan 229 bin 977 işletmeyle birlikte toplam 770 bin 976 başvuru olmuştur. Bu başvurular arasından gerekli şartları taşıyan 460 bin 167 işletme bütçe imkânları çerçevesinde Bankalardan 20 Bin ile 50 Bin TL arasında ilk yılı geri ödemesiz toplam 36 ay vadeli faizsiz kredi kullanabilecekler. Destekten yararlanacak işletmeler belirlenirken, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığından temin edilen ‘Net Satış Hâsılatı ve Toplam Ciro’ resmi verileri esas alınmış olup, işletmeler net satış hâsılatı küçük olandan başlanarak sıralanmıştır. Muğla ilimizde yaklaşık 9 bin 556 işletme destek almaya hak kazanmıştır. Bu işletmelerden; bin 61 tanesi imalat, 666 tanesi inşaat, 3 bin 960 tanesi ticaret sektöründe ve 3 bin 869 tanesi de diğer sektörlerde faaliyet göstermektedir. Desteğe hak kazanan işletmelerden 9 bin 257 tanesinin net satış hâsılatı 1 Milyon TL ve altında yer almakta iken 299 tanesinin net satış hâsılatı 1 Milyon TL üzerindedir. Söz konusu destek kapsamında Muğla ilimizde işletmelerimiz 221 milyon 200 bin TL faizsiz kredi kullanacaklardır. Bu krediler için 50 milyon 831 bin 760 TL faiz tutarı KOSGEB tarafından karşılanacaktır. Hâlihazırda kredi kullandırımı tamamlanan işletme sayısı 2 bin 796, tüm onay süreçleri tamamlanmış ve aktif kredi kullandırım bekleyen işletme sayısı ise 2 bin 223’tür. Bunun dışında kredi sürecini hiç başlatmamış işletme sayısı 539, Banka ön onayı almış ancak KOBİ Beyannamesi güncel olmayan veya kaydı bulunmayan işletme sayısı ise 364’tür. Kredi sürecini başlatmış ancak beyannamesi onaylı olmayan ya da bankalardan henüz ön onay alamamış işletme sayısı 3 bin 609’dur. Süreci başlatmamış veya beyannamesi onaylı olmayan işletmeler Müdürlüğümüz tarafından tek tek aranarak bilgilendirilmektedir. Müdürlüklerimiz hafta sonları da açık olup sürecin sağlıklı ve hızlı bir şekilde sonuçlanması için gerekli gayreti göstermektedir.”