YILIN AHİSİ 63 YILLIK DEMİRCİ USTASI MUSTAFA YILMAZ SEÇİLDİ


Ahilik Haftası kapsamında düzenlenen konferansta Seydikemerli Demirci Ustası Mustafa Yılmaz yılın ahisi seçilirken, Prof. Dr. Namık Açıkgöz’ün “Muğla’da Ahilik İzleri” konulu sunumu büyük beğeni topladı.

13-19 Eylül Ahilik Haftası kapsamında Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO), Ticaret İl Müdürlüğü, Muğla Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ve Muğla Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Birliği tarafından Muğla Meslek Yüksek Okulu Şahidi Salonunda bir program düzenlendi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda, organizasyonun bu yıl ki ev sahipliğini gerçekleştiren MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan açılış konuşması yaptı. Başkan Ercan şunları kaydetti:

“Her yıl geleneksel olarak kutladığımız Ahilik Haftası ülkemize ve Muğla’mıza kutlu olsun. İlimizde her yıl farklı etkinliklerle haftaya yayarak kutladığımız bu geleneksel değerimizi, bu yıl ne yazık ki pandemi tedbirleri kapsamında bir gün, konferans ve yılın ahisine kaftan töreni olarak gerçekleştiriyoruz. Ahilik 13. Yüzyılın ilkyarısından 19. Yüzyılın ikinci yarısına kadar Türk halkının, sanat ve meslek alanında yetişmelerini, ticari ahlak yönünden gelişmelerini sağlayan kuruluşun adıdır. Ahilik kültürünün bizim geleneğimizde bambaşka yeri vardır. Bizim camiamızın köküdür. Dünyadaki ilk meslek örgütüdür. Esnafların, tüccarların ve sanayicilerin meslek örgütlenmesidir. Bu kapsamda hala bütün dünyada özel sektörün çatısını oluşturan oda sistemi, esnaf sistemi; 900 yıl önce temellerini bizim attığımız ahilik ve loncalık sisteminin kopyasıdır. Şimdilerde yabancıların bizlere öğretmeye kalktığı iş ahlakı, meslek standartları, mesleki eğitim, sınai mülkiyet hakları gibi kavramları, dünyaya öğreten, bu topraklarda doğan ahilik kültürü olduğunun bilinmesini isterim. Ahilik hem sosyal hem de kültürel yapılara ait bir terim olarak; Birbirini seven, saygı duyan, yardım eden, yoksulu gözeten, koruyan, çalışmayı bir ibadet sayan, din ve ahlâk kurallarına bağlı esnaf ve sanatkârların işbirliği anlamını taşır. Ahilik kültürü felsefesinin benimsenmesi ve günlük hayata uygulanması bu nedenle çok önemlidir. Ahilik kültürüne sahip çıkılması ve bu kültürün yaşatılması gelecekte başarılı olabilmenin anahtarı olacaktır.”

Açılış konuşmalarının ardından kürsüye davet edilen Muğla Valisi Orhan Tavlı,  “Bugün ticari hayatımızda yer alan toplam kalite anlayışı, marka, tüketici haklarının korunması ve işçi işveren ilişkilerinin hakkaniyetli bir şekilde yürütülmesi gibi pek çok konu Ahilik tarafından nizamnamelere en ince detayına kadar kaydedilmiş, meslek mensuplarının uymakla yükümlü olduğu kurallara dönüştürülmüştür.” dedi.  “Ecdadımız tarafından kurulan ve uygulanan Ahilik Teşkilatı gibi sistemleri anlamak, anlatmak, yaşamak ve gelecek kuşaklara aktarmak hepimizin ortak amacı olmalıdır.” ifadelerine yer veren Vali Tavlı, “Muğla’mızın ve ülkemizin sosyal ve ekonomik alanda gösterdiği gelişim ve kalkınmaya, esnaf ve sanatkarlarımız yoğun emekleri ile büyük katkı sağlamıştır. Ayrıca yakın zamanda yeniden gördük ki, yaşanan tüm afet ve önemli olaylarda esnafımız en ön sırada yer alıyor. Şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından Yılın Ahisi seçilen Seydikemer’de 63 yıllık demirci ustası Mustafa Yılmaz’a kaftan giydirilirken, yılın kalfası Berat Özkaya ve yılın çırağı Ümit Uçar’a da ödülleri takdim edildi.

Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından Ahi Evran’ın doğumunun 850. Yıl dönümü nedeniyle “Ahi Evran ve Ahilik” temasında “Yardımlaşma ve Adil Paylaşım” konulu resim yarışmasında dereceye giren; Özlem Kocabaş, Asiye Özyurt ve Erdem Şen’e de ödülleri verildi.

Ödül töreninin ardından Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Namık Açıkgöz tarafından “Muğla’da Ahilik İzleri” konulu konferans verildi.

Konuşmasında, Muğla’da 55 ahi izi olduğunu söyleyen ve bunlardan 44’ünün 16. Yüzyılda kayıtlara geçmiş ahi zaviyeleri olduğunu belirten Prof. Dr. Açıkgöz, Muğla ahiliğiyle ilgili en eski bilginin İbn Battuta seyahatnamesinde geçtiğini ifade etti. Prof. Dr. Açıkgöz, Muğla’da 2 camide ve 2 mezar taşında “ahi” kelimesinin geçtiğini, bir mezar taşınınsa ahilere ait olabileceğini konuşmasına ekleyerek, ahi gençlik teşkilatı olan fütüvvet teşkilatının en önemli kitabı olan Burgazi Fütüvvetnamesi’nin Milas’ı Burgaz mahallesinde Yahya bin Halil bin Çoban tarafından 14. yüzyılın son çeyreğinde yazıldığını dile getirdi. Prof. Dr. Açıkgöz, Muğla’da ahi geleneğinin yaygın ve köklü olmasının sebebinin Ahi Evran’ın 1245 yılında 1 yıl Denizli’de sürgünde bulunmasını ve yerine bıraktığı Ahi Sinan’ın yörede çok etkili olması olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Namık Açıkgöz, konuşmasının sonunda Yatağan’ın adının eski adı olan Ahiköye veya Ahikent’e dönüştürülmesi, Eren Tepe’deki Ahi Sinan mezarlığının düzenlenerek ziyarete açılması, Yatağan’daki Ebubekir Camii’nin adına “ahi” kelimesinin eklenmesini ve her sene Yatağan’da ahilikle ilgili toplantılar yapılmasını teklif etti.

Etkinliğe Muğla Valisi Orhan Tavlı’nın yanı sıra; Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Cumhur Çoban, Menteşe Kaymakamı Mehmet Eriş, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Muğla Ticaret İl Müdürü Gülşah Yalçınkaya, Muğla Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkan Vekili Hüsamettin Karaşahin, kurum amirleri, esnaf ve sanatkârlar katıldı.

508

Haber görselleri