KGK İL İCRA KOMİTESİ TÜRKİYE GİRİŞİMCİ KADIN BULUŞMASINA KATILDI


Ticaret Bakanlığı organizasyonunda, TOBB ve TESK ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye Girişimci Kadın Buluşması 8 Mart Cuma günü Dünya Kadınlar Gününde gerçekleştirildi. Etkinliğe TOBB Kadın Girişimciler Kurulu İl İcra Komitesi Başkanı Mehtap Şeniz Çahan başta olmak üzere, komite üyeleri de katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın katılımıyla, Ticaret Bakanlığı organizasyonunda, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve TESK ev sahipliğinde, 8 Mart Cuma günü Dünya Kadınlar Günü kapsamında Türkiye Girişimci Kadın Buluşması gerçekleştirildi. İstanbul Lütfi Kırdar Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe Muğla adına TOBB Kadın Girişimciler Kurulu İl İcra Komitesi Başkanı Mehtap Şeniz Çahan, Başkan Yardımcısı  Duygu Ağırman, İcra Komitesi Üyeleri Pınar Canan Topuz, Hicran Ayva Yeşertener, Büşra Tuncer ve Gamze Demirci katıldı.

Etkinliğine katılan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, kadınlar olmadan hiçbir hedefe ulaşılamayacağını belirtirken, “10 sene önce kadın girişimci sayısı sadece 75 bindi, şimdi 130 bin. Bu artışta Kadın Girişimci Kurullarımızın çok büyük payı var” diye konuştu.​

Hisarcıklıoğlu, kadınların, tüm insanlığın ilk öğretmeni olduğunu kaydederken şunları söyledi: “Evlatlarınızı ve özellikle kızları muhakkak okutun. Aklın, başarının, ekonominin cinsiyeti olmadığını anlatın. Onları girişimci olmaya özendirin. Aklın cinsiyeti olmaz. Başarının cinsiyeti olmaz. Ekonominin cinsiyeti olmaz. Eğer zenginleşmek istiyorsak, Türkiye’yi dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına sokmayı hedefliyorsak, kadınlara ihtiyacımız var. Kadınlarımızın işgücüne katılımını, erkeklerin seviyesine çıkarırsak, ekonomimiz yüzde 20 daha fazla büyüyecek. Diğer bir ifadeyle, milli gelirimiz 170 milyar dolar artacak ve 1 trilyon doları geçecek.”

Türkiye’nin En Büyük Girişimci Kadın Ağı

TOBB olarak, kadınlar olmadan hiçbir hedefe ulaşamayacaklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, bu vizyonla, 2007’de Kadın Girişimciler Kurulunu hayata geçirdiklerini ifade etti. “Sizlerle birlikte toprağa attığımız tohum tuttu” diyen TOBB Başkanı, bugün 81 ilde 7 bine yaklaşan üyesiyle, Türkiye’nin en geniş, girişimci kadın ağı haline geldiklerini vurguladı. Bakan Pekcan’ın da bu başarıda büyük bir emeği olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Kadın Girişimciler Kurulumuzda pek çok projeyi, onunla hayata geçirdi. Sayın Bakanımızla birlikte 12 yıldır büyük bir mücadele verdik. 10 sene önce kadın girişimci sayısı sadece 75 bindi, şimdi 130 bin. Bu artışta Kadın Girişimci Kurullarımızın çok büyük payı var. Her yıl yüzlerce faaliyet gerçekleştiriyor. Dünya devleriyle birlikte projeler üretiyorlar. Allah hepsinden razı olsun. Şimdi 81 ilde demokratik bir şekilde seçimlerini de tamamladılar. Seçilen tüm kadın girişimcilerimizi yürekte tebrik ediyor, başarılar diliyorum. Sizlerle birlikte çalışarak, yeni bir heyecanla, yeni başarı hikâyeleri yazacağız” dedi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Eşi Emine Erdoğan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ise konuşmasında bugün dünyanın her zamankinden daha çok kadın gücüne ihtiyacı olduğunu belirterek,  “Dünyanın karşı karşıya olduğu çevre sorunları, insani ve moral değerler krizi, hep kadınların çözüm üretebileceği konular. Dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri olma hedefimiz de, kadınlarımızın ekonomiye katılmasına bağlı. Hulasa, dünya, kadın ruhuyla yeniden tasarlanmayı bekliyor.” dedi.

Emine Erdoğan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, kadın gücünün bir manifestosu niteliğinde, girişimci kadınlarla birlikte olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Eskiden, çalışma hayatında sayıca az olan kadınlar için kurdukları gelecek hayalinin sayılarının artması olduğunu ifade eden Erdoğan, bugün, bu hayalin meyvelerini topladıklarını, bereketli bir hasat döneminde olduklarını söyledi.

Erdoğan, devletin de, kadınlara bu süreçte büyük destekler verdiğini belirterek, “İş kurma sürecinde önlerine çıkan engelleri aşmaları için yardımcı oluyor. Girişimciliği teşvik için kadınlara pozitif ayrımcılık içeren mikrokrediler veriyor. Bugün Türk Eximbank ile imzası atılan kadın girişimci ihracatçılarımıza yönelik destek kredisi de bu teşviklerin sınırları aştığını göstermektedir ki, bu memnuniyet vericidir.” diye konuştu.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da konuşmasında, ” Günün asıl müjdesine geliyorum. Kadınlarımızı, kadın girişimcilerimizi ihracatçı yapmak için onların finansman desteğine ihtiyacı var. Biz bunu teminen, Eximbank da burada, QNB Finansbank ile beraber kadın girişimcilerimiz, kadın ihracatçılarımız için, yeni bir finansman paketi açıklayacağız. Bugün saygıdeğer hanımefendinin himayelerinde, onun huzurunda genel müdürlerimiz bu imzayı atacak. Bu kredi, yüzde 51’i kadın olan şirketlerimize, firmalarımıza, ihracat kaydıyla verilecek ve toplamda 200 milyon dolar, ilaveten 100 milyon TL. Kadının ekonomik olarak güçlenmesi demek, toplumsal refahın kesin olması demek.” ifadesini kullandı.

Toplantı çerçevesinde söz konusu açıklamanın hayata geçmesini sağlayacak imzalar, QNB Finansbank Kurumsal ve Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Ömür Tan, Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım tarafından atıldı.

586

Haber görselleri