GİRİŞİMCİ ADAYI KADINLAR SERTİFİKALARINI ALDI


KOSGEB, İŞKUR ve MUTSO işbirliğinde gerçekleştirilen Girişimcilik Eğitimleri sona erdi. İki grup olarak düzenlenen eğitimlerin ardından 38 kadın girişimci adayı, CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan’ın da katıldığı tören ile sertifikalarını aldı.

KOSGEB, İŞKUR ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) işbirliğinde, kadınların iş yaşamındaki ve reel sektördeki rolünü arttırmak amacıyla pozitif ayrımcılık gözetilerek, sadece kadın girişimci adaylarının katılımıyla girişimcilik eğitimleri gerçekleştirildi. MUTSO ev sahipliğinde, 2-5 Eylül’de ilk etap, 9-12 Eylül’de ikinci etap olarak gerçekleştirilen ve Dr. Aslı Karataş tarafından verilen eğitimlere, 38 kadın girişimci adayı katıldı. S.S Yerkesik Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Feyzullah Ören’in öncülüğünde daha çok kırsalda yaşayan kadınların katılım sağladığı eğitimler oldukça verimli olarak tamamlandı.

Kadın girişimci adaylarına, ana eğitim programının dışında, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü işbirliğinde, Uzman Tuğba Baki tarafından Finansal Okur Yazarlık Eğitimi de verildi.

Eğitimlerin son günü olan 12 Eylül Perşembe günü, kursiyerler için bir sertifika töreni gerçekleştirildi. Törene, MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan’ın ev sahipliğinde, CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan, KOSGEB İl Müdürü Gökhan Akaydın, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü İlkay Türkoğlu, İŞKUR İl Müdür Vekili Ferda Güley Ceylan, Kadın Girişimciler Kurulu (KGK) İl İcra Komitesi Başkanı Mehtap Şeniz Çahan başta olmak üzere protokol temsilcileri ve  kursiyerler katılım sağladı.

Sertifika takdim töreninin açılış konuşmasını yapan MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan şunları kaydetti: “Bizler; Muğla ili oda ve borsaları olarak ilimiz ekonomisinin geliştirilip, yaşayanların refah seviyesinin yükseltilmesi için gönüllü olarak çalışan kişileriz. Bu çalışmaları yürütürken kamu, özel sektör ve üniversite işbirliğini önemsediğimiz gibi, hazırladığımız ulusal ve uluslararası projelerle ilimiz ekonomisine ve sosyal yaşamına katkı sağlamaya çalışıyoruz. Bu katkıların başını da, girişimciliği özendirici çalışmalar oluşturuyor. Bu doğrultuda ilimize yeni girişimcilerin kazandırılmasını önemsiyoruz ve bugün siz değerli kadın girişimci adaylarının bu eğitimleri almaları son derece önem arz etmektedir. Amacımız kadın girişimci sayısını çok daha yukarılara çıkarmak. Girişimcilik, günümüz ekonomik şartları göz önünde bulundurulduğunda, ekonomik büyüme ve kalkınmanın küresel rekabet ortamında ayakta kalmanın, yeniliklerin ve istihdam yaratma gücü ile ülke ekonomisinin gelişmesinin temel dayanaklarından biridir. Girişimcilik sadece ekonomiye değil, ülke vizyonuna, toplumun geleceğe bakışına da katkı sağlayan bir husustur. Piyasada iş arayan değil, iş kuran ve istihdam yaratan bireyler yetiştirmek gerekliliği, ülkemiz için olduğu kadar ilimiz için de geçerlidir. Girişimcilik ruhunu canlandırmak, altyapıyı sağlamak, eğitim anlamında yol haritamızı belirlemek, her şeyden önce gençlerimizi girişimciliğe özendirmek ve destek olmak adına üzerimize düşen sorumlulukları biliyor ve yerine getirmeyi görev ediniyoruz.  Girişimcilik fikirlerinin hayata geçmesi, yeni işletmelerin kurulması ve ülkenin zenginleşmesi önceliklerimiz arasında yer almaktadır. İşte bugün burada bu önceliklerimizin hayata geçişinin ilk tohumlarını attığımız bir güne şahitlik ediyoruz. Temennimiz, kursiyerlerimizin en kısa sürede aktif olarak ekonomik hayatın içerisinde katma değer sağlamalarıdır. Yerelde yaratılan sinerji ile ülke genelinde girişimciliğin istenilen düzeyde bir ivme kazanacağına olan inancımla, değerli girişimci adaylarımızı kutluyor, eğitimde emeği geçen paydaşlarımıza teşekkür ediyorum.”

Açılış konuşmaları kapsamında kürsüye davet edilen KGK icra Komitesi Başkanı Mehtap Şeniz Çahan ise, “Ege bölgesi, kadın istihdam oranının yüksek olduğu illere sahip bir bölgemiz. Bölgemizde kadın istihdamının yüksek olması, kadın girişimciliğinin de artması açısından da önemli bir avantaj.  Bu nedenledir ki, bu yönde yapılan çalışma ve eğitimleri çok önemsiyoruz. Bilindiği üzere, kadın girişimciler kurulumuz, TOBB tarafından 2007 yılında kuruldu. 81 ilde yaklaşık 7 bin üyesi ile ülkemizin en geniş kadın girişimci ağını oluşturmaktadır. Bu kapsamda, girişimcilik adına gerçekleştirdiğimiz çalışmalar ile hem yerelde hem de ulusal düzeyde girişimcilik ekosisteminin gelişmesine gayret ederken, bir taraftan da ülkemizin küresel bir girişimcilik merkezi haline gelmesini hedefliyoruz. Muğla Ticaret ve Sanayi Odamız koordinatörlüğünde faaliyet gösteren Kadın Girişimciler Kurulu olarak, kadın girişimciliği özendirici projelere önem vermekteyiz. Ancak gelin görün ki, ülke nüfusunun yarısı kadın olmasına rağmen, bugün gelinen noktada ülkemizdeki girişimcilerin sadece yüzde 6’sını kadınlar oluşturmaktadır. Ülkemizde ve Muğla’mızda iş kurmak ve farklı fikirlerle, yeni projelere imza atmak isteyen girişimcilerimizi, özellikle de kadın ve genç girişimcilerimizi daha çok görmek istediğimizi ifade etmek istiyorum. Düzenlenen eğitim programını başarıyla tamamlayarak, sertifika almaya hak kazanmış siz değerli kursiyerlerimizi yürekten kutluyor, eğitimin düzenlenmesinde emeği olan paydaş kurumlarımıza teşekkür ederim.” ifadelerine yer verdi.

Sertifika töreninde kursiyer kadınları yalnız bırakmayan CHP Milletvekili Suat Özcan ise, yaptığı konuşmasında kadınlara hitap ederek, “Ülkemizin sizin gibi girişimci hanımefendilere çok ihtiyacı var. İlk kadın Vali Muğlalıydı ve Muğla’yı yönetti. İlk kadın Başbakan da Muğlalıydı. Bu anlamda Muğlalı olarak gurur duyuyoruz. İçinizden çoğunuzun bu girişimcilik eğitimlerinden sonra çok iyi faaliyetlerde bulunacağına inanıyorum. Sadece hayal etmeyelim, hayalleri gerçekleştirmek için öykü yaratalım, o öyküyü somutlaştırarak elimizdeki değerli hem kendimize hem çevremize hem de ülkemize pozitif katma değer haline getirecek hem ticari faaliyet hem de ürünler için çaba sarf edelim.  Eğitim her şeyin başı. Eğitim olmazsa gerisi gelmiyor. Bu kadar çok sayıda girişimci hanımefendinin bu kursa gelmiş olması da en sevindirici nokta.” açıklamalarına yer verdi.

Tören kapsamında, MSKÜ Kozmetik Ürünler Araştırma ve Uygulama Merkezi Kurucu Müdürü Prof. Dr. Nazan Demir, Yerkesik Tarımsal Kalkınma Kooperatifi işbirliğinde hayata geçirilen Kozmetik  Vadisi projesi hakkında bir sunum yaparak, planlamış oldukları projenin girişimcilik eğitimi ayağının bu şekilde tamamlanmış olduğunu, bir sonraki eğitim planının, Halk Eğitim iş birliğinde, ürün geliştirme (Ür-Ge) adı altında sabun, parfüm, vb. katma değerli ürün üretimi konusunda eğitimler verilmesi hususunda olduğuna  vurgu yaptı.

Açılış konuşmaları ve takdimlerin ardından, girişimcilik eğitimlerini başarıyla tamamlayan 38 kadın girişimci adayına, sertifikaları takdim edildi.

658

Haber görselleri