BİGG GARAJ GİRİŞİMCİLERİ BEKLİYOR


Muğla’da Girişimci adaylarının teknoloji ve yenilik içeren projelerini hayata geçirmek için, TÜBİTAK BİGG Programı kapsamında BİGG Garaj tanıtıldı.

Faaliyetlerini Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (TOBB ETÜ TTO) çatısı altında Girişimcilik Birimi personeli aracılığıyla yürüten ve Anadolu’ya açılan tek uygulayıcı kuruluş olan BiGG-GARAJ, GARAJ-YAP (Yenilikçi Anadolu Projesi) kapsamında Muğla’da, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) ev sahipliğinde bir tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. 2 Haziran Perşembe günü düzenlenen, TOBB ETÜ TTO Girişimcilik Birimi Müdürü Şevket Özer Kürkçüoğlu tarafından bilgi paylaşımının yapıldığı toplantıya yaklaşık 50 kişi katıldı.

Projenin çıkış noktası hakkında bilgi veren Kürkçüoğlu, “Bireysel Genç Girişim (BİGG) Programı, TÜBİTAK 1512 Teknogirişim Sermaye Programının yeni düzenlemelerle şekillendirilmiş halidir. TÜBİTAK, BiGG Programı kapsamında, Teknogirişimcileri seçme, eğitme ve iş planı hazırlatma görevini 17 Uygulayıcı Kuruluşa vermiştir. BiGG GARAJ, TOBB ETÜ bünyesindeki TÜBİTAK BiGG Uygulayıcı kuruluşlarından bir tanesidir. BiGG GARAJ Programı; TOBB ETÜ ile birlikte Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), TOBB ETÜ GARAJ ve Viveka tarafından yürütülmekte olan Yenilikçi Anadolu Projesidir. Proje kapsamında 2016 yılı boyunca, 24 ilde tanıtım toplantıları, 17 ilde ise eğitim ve mentorluk hizmetleri teknoloji girişimcilerine sunulacaktır.” dedi.

Başvuru sürecine ilişkin de bilgi veren Kürkçüoğlu, programdan yararlanabilecek olan girişimci profilini şu şekilde aktardı: “Teknolojik, özgün fikri olan ve bu fikri hayata geçirebilecek bilgi ve beceriye sahip, son sınıf lisans öğrencisi yada yüksek lisans / doktora öğrencisi olan yada mezun olmalarının üzerinden 10 yıl geçmemiş olan ve herhangi bir şirket ortaklığı bulunmayan ve daha önce TÜBİTAK 1512 veya Teknogirişim desteği almamış olan tüm girişimci adayları yararlanabilecekler.”

TÜBİTAK’ın 150 Bin TL hibe içeren programı kapsamında aranılan proje özelliklerine de açıklık getiren Kürkçüoğlu şunları kaydetti: “TÜBİTAK projelerinize hibe desteği vermeden önce şu kriterleri değerlendiriyor: İş fikriniz teknolojik bir yenilik içeriyor mu? Müşterinizi tanımladınız mı? Müşterinizin ihtiyaçlarını biliyor musunuz? Müşterinizin şuanda bu ihtiyaçları nasıl karşıladığını biliyor musunuz? Çevreniz dışında önerdiğiniz ürün veya hizmeti satın almayı düşünen en az bir kişi var mı? Piyasada sizinle doğrudan rekabet edecek aktörlerin kim olduğunu biliyor musunuz? Size rekabet avantajı sağlayacak çekirdek yetkinliklerinizi biliyor musunuz? Çekirdek yetkinlikleriniz iş fikrinizi destekliyor mu? Ekibiniz hazır mı? Üç yıl içinde iş fikrinizi hayata geçirdiğinizi ve gelirinizi kendi şirketinizden kazandığınızı hayal edebiliyor musunuz?”

Katılımcıların sorularını da yanıtlayan Kürkçüoğlu, TÜBİTAK BİGG Projesinde proje sunmak isteyen girişimci adaylarının www.bigg-garaj.org adresinden başvuru sürecini tamamlayarak 29-30 Haziran tarihinde MUTSO ev sahipliğinde gerçekleştirilecek eğitimlere katılabileceklerini kaydetti.

BİGG GARAJ Projesinin önemine ilişkin açıklamada bulunan MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş şunları kaydetti: “TOBB ETÜ bünyesinde 2012 yılında kurulan ve hizmet vermeye başlayan ‘Garaj’; daha öğrenci iken girişimci olabilmenin kapılarını aralıyor. ‘Garaj’ konsept olarak; hiç girişimde bulunmamış ancak girişimcilik potansiyeli yüksek adayları kabul ediyor. Onlara iş fırsatları sunuyor ve profesyoneller ile tanıştırıyor. İş planı yapmayı öğretiyor ve şirketin kurulma vakti gelip, girişimciler yeterli olgunluğa ulaştığında onları iş dünyasına dahil ediyor. Öğrencilerin ve genç girişimcilerin bilgi ve iletişim teknolojisi tabanlı projelerini desteklemek için; onlara ücretsiz ofis, altyapı, tasarım ve mentör desteği sağlanıyor. Öğrenci ve genç girişimcilerin projelerine; fikir aşamasından, ticarileşmek için finansman temini için yönlendirme yapmaya kadar tüm aşamalarda yardımcı olunuyor. Kabul edilmesi gereken bir gerçeklik var ki, zenginleşmek ve sektörde önemli bir paya sahip olmak istiyorsak teknolojiyi görmezden gelemeyiz. Tüm üniversite öğrencilerimize ve girişimci adaylarımıza bu önemli programı incelemelerini ve teknolojik tabanlı iş fikirleri varsa bu programı değerlendirerek, Haziran ayı sonunda gerçekleştirilecek eğitimlere katılmalarını tavsiye ediyorum.”

1611

Haber görselleri