GÖÇMEN ENTEGRASYONU KAPSAMINDA ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR


Erasmus programı kapsamında yürütülen ‘Herkes İçin Diyalog’ isimli proje için Avrupa Birliği ülkelerinden Muğla’ya gelen 30 temsilci, MUTSO’yu ziyaret etti.

Avrupa Birliği Bakanlığı Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen Erasmus programı kapsamında yürütülen Dıalogue For Everyone (Herkes İçin Diyalog) isimli proje 21-29 Kasım tarihleri arasında Muğla’da gerçekleştiriliyor. Proje kapsamında, Avrupa Birliği ülkelerinden Muğla’ya gelen 30 misafir 27 Kasım Pazartesi günü Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO)’nı ziyaret etti.

Gençlik Derneği tarafından koordine edilen ve Muğla Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, İl Göç Müdürlüğü ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı’nın destekleriyle yürütülen projeye 8 ülkeden 30 gençlik çalışanı katıldı.

Heyetin MUTSO’ya ziyaretinde, heyeti ağırlayan isim Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş oldu. Başkan Karakuş şunları kaydetti: “Hepiniz Muğla’ya hoş geldiniz. Burası Muğla’nın ticaretine yön veren Muğla Ticaret ve Sanayi Odası. Öncelikle hem sosyal bir konuda hem de ekonomiyi ilgilendiren girişimcilik konusunda böyle bir çalışmaya katkı verdiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum. Tüm ülkelerin girişimcilere ihtiyacı var. Yoksa girişimci olmadığı müddetçe ekonomilerimizin ve sosyal hayatımızın gelişmesi mümkün değil. Girişimcilik için en uygun yaşlar sizlerin yaşları. Bana göre en iyi girişimciler gençlerdir. Bu arada göçmenlerin sorunları ve göçmenlerin entegrasyonuyla da ilgili proje kapsamında çalışmalarımız var. Göçmenlerin entegrasyonu çok önemli bir konu. Hiç bilinmedik yabancı ülkelerden başka bir ülkeye gelen insanlar o ülkenin kültürünü o ülkenin alışkanlıklarını mutlaka öğrenmesi gerekiyor. Ve birinci kuşaklar ikinci kuşaklar o ülkeye uyum sağlamadığı takdirde daha sonra birçok ciddi sorunlar yaşanabilir. O yüzden göçmenleri ülkemize kabul ettiğimizde mutlaka onların ülkemize uyumları için çalışmalar yapmamız gerekiyor. Birçok Avrupa ülkesinde, gerçekten ülkenin kültürünü onlara verebilmek için ciddi tanıtım çalışmaları gerçekleştiriyorlar ki gelen göçmenler ülkeye uyum sağlayabilsin. Bu kapsamda hepinize bu çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum. Dünya barışı için bu çalışmaların önemi çok büyük.” dedi.

Başkan Karakuş’un açıklamalarının ardından, MUTSO Akademi Danışman Hocaları Doç. Dr. Tuğba Uçma Uysal ve Yrd. Doç. Dr. Ceray Aldemir, Muğla ilinin ekonomik ve sosyal durumu hakkında katılımcılara bir sunum gerçekleştirdi.

Proje Detayları

Projenin amacı: “Gençlik çalışmaları anlamında yeni projeler üretmek, girişimciliğin desteklenmesi ve göç konusunun ele alınmasıyla ilgili, girişimcilik göçmenlerinin istihdamı ve gençlik çalışmalarına katılımın sağlanması.”

Türkiye, Ukrayna, Ermenistan, Arnavutluk, Çek Cumhuriyeti, Romanya, İtalya, İspanya’dan gelen gençlerin katıldığı projede, gençlik alanında, kültürlerarası diyalogun geliştirilmesi ve bu doğrultuda kullanılacak yaygın eğitim metotlarının çeşitlendirilmesi ve yaygınlaştırılması amaçlandı.

Projede üretilen metot ve araçların gençlik çalışmalarına katkı sağlaması ve daha çok gencin gençlik fırsatlarından ve Avrupa olanaklarından yararlanması planlandı.

1664

Haber görselleri