Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu (KGK) Muğla İcra Komitesi Başkanı Mehtap Çahan, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle bir açıklama yayınladı.
“8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününde, bu günün varoluşunun nedeni, haklarını arama mücadelesinde hayatlarını kaybeden kadınlarımızı anıyor, her anlamda emeğin, karşılığını bulduğu aydınlık günler diliyorum. Üzülerek görüyoruz ki, o tarihlerden bu yana şartlar ve biçimler değişse de kadınların hak arama mücadelesi sona ermedi. Kadınlarımız, çalışabilmek için, istediğini giyebilmek için, dilediği saatte sokakta olabilmek için, yüksek sesle konuşup gülebilmek için, yaşayabilmek için, kısacası erkeklerle her alanda yanı şartlara ve haklara sahip olabilmek için mücadelesini yüzyıllardır sürdürüyor. Üstelik buna benzer sorunlar toplumun her kesiminde, her statüde görülebiliyor. Zaman zaman bu soruna dikkat çekmek amacıyla kadınlara pozitif ayrımcılık uygulasak da amacımız aslında bu değil. Kadınlar olarak tek amacımız eşitlik. Bu amaçta mücadele eden tüm kadın ve erkeklerimizi kutluyorum.
Kadın Girişimciler Kurulunu temsilen, girişimci kadınların önündeki engellere de değinmek istiyorum. Kadınlar toplum içerisinde birçok alanda olduğu gibi iş yaşamında da eşitsiz uygulamalarla karşı karşıya kalabiliyorlar. Yönetsel pozisyonlara getirilmeme, cinsiyet ayrımı, mobbing ve erkek egemen bakış açısı iş yaşamında kadınların karşılaştığı en önemli zorlukların başında geliyor. Kadının toplumda ki geleneksel rolü olan anneliği, eş ve ev kadını rolü, iş hayatında karşısına bir engel olarak çıkabiliyor. Bazı iş yerleri evli olan, gebelik planlayan veya çocuğu olan kadınları işe alım sürecinde otomatik olarak eliyor veya süreç içerisinde işten çıkarmalarla karşı karşıya bırakabiliyorlar. Erkek iş gücünün ağırlıklı olduğu sektörlerde bile gördük ki; uygun çalışma koşulları sağlandığı takdirde kadınların üstesinden gelemeyeceği hiçbir iş ve çalışamayacağı hiçbir sektör yok.
Büyük bir gururla ifade etmek istiyorum ki Muğla, toplumun bu önemli sorununda ülkemizin aydınlık yüzü. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Sınai ve Kalkınma Bankası ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) işbirliğinde hazırlanan “81 ilde Türkiye’nin Cinsiyet Eşitliği Karnesi”nde Muğla, Türkiye’nin en eşitlikçi ili oldu. Bu tablonun ilimiz adına hep daha iyi bir ivmeye sahip olması temennimiz.
Açıklanan rapor doğrultusunda TOBB; 81 ilde faaliyet gösteren TOBB kadın Girişimciler Kurullarının çalışmalarını takip edebilmek adına illerde uygulanacak projeleri rapor ile aynı başlıklar altında topladı. Bunlar ‘Cinsiyet Eşitliği Farkındalık ve Eğitim Projeleri’, ‘Üretim – Girişimcilik ve İş Dünyasında Kadın Projeleri’ Bu projeler kapsamında eylem planları oluşturuldu ve çalışmalara başlandı. Gelişmeleri kamuoyu ile paylaşmayı sürdüreceğiz.
Değinmek istediğim bir başka konu ise pilot il olmamız vesilesiyle bizi daha da heyecanlandıran ‘İşimiz Temiz’ Projesi. 16 Ocak Dünya hijyen gününde lansmanı yapılan ‘İşimiz Temiz’ Projesi, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu liderliğinde, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve OPET işbirliğiyle gerçekleşiyor. Hijyen; güvenli temizlik yaratılmış, sağlıklı ortamdır ve büyük-küçük tüm toplu yaşam alanlarında işyeri ve çalışanı güvenliği açısından ilk öncelikli konu olmalıdır. İşimiz Temiz Projesi’nde de proje ortaklarımızla birlikte hizmet sektörüne yönelik hijyen eğitimleri düzenleyerek mikro işletmelerin temiz, hijyenik ve sağlıklı hizmet sunmalarını amaçlıyoruz. TOBB olarak, Türkiye genelinde ulusal bir dönüşüm ilan etmek amacındayız. Ülkemizin, insanımızın ve turizmimizin en önemli değerlerinden biri olan misafirperverliğimizi hijyenik kurallarla daha güvenli hale getirmek istiyoruz. Toplumda farkındalık yaratarak, bu zorlu dönemde mikro işletmelerin kapasitelerini artırmayı, gelirlerini yükseltmeyi hedefliyoruz.
Proje kapsamında “mikro işletmeler için temizlik ve hijyen standartları”; insan temasının ve trafiğinin en yüksek olduğu hizmet sektörünün 3 grubuna yönelik; Konaklama, yeme-içme ve ulaşım sektöründe başlayacak. Bu doğrultuda turizm açısından son derece kıymetli olan ilimiz, İzmir ve Antalya ile birlikte pilot il seçildi. Üç ilde 31.500 işletmeye hijyenik koşulların oluşturulması ve işletilmesi amacıyla hijyen eğitimleri düzenlenecek. 18 ay pilot illerde sürecek çalışmaların ardından proje Türkiye geneline yaygınlaştırılacak.
Eğitimlerini tamamlayan kişiler ‘Hijyen Eğitim Sertifikası’nı almaya hak kazanırken işletmesi de “İşimiz Temiz Hijyen Eğitimi” belgesini alarak işletmesinin görünen uygun yerinde sergileyebilecek. Ayrıca proje sürecinde yarattığı etkinin ölçümlenmesi amaçlı sosyal etki araştırması da yapılacak. Projenin ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.”
550