KGK’DAN KIRSALDAKİ KADINLAR İÇİN DÜZENLENEN ÇALIŞTAYA DESTEK


Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile GEKA işbirliğinde gerçekleştirdiği ‘Kırsalda Kadınların Girişimcilik ve Örgütlenme Kapasitelerinin Geliştirilmesi’ projesinin kapanış çalıştayına gerçekleştirildi. Çalıştaya TOBB Kadın Girişimciler Kurulu İl İcra Komitesi Başkanı Mehtap Şeniz Çahan’da katıldı.

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) tarafından oluşturulan ‘Kırsalda Kadınların Girişimcilik ve Örgütlenme Kapasitelerinin Geliştirilmesi’ projesinin kapanış çalıştayı 9 Nisan Çarşamba günü gerçekleştirildi.  Çalıştaya Muğla Valisi Esengül Civelek başta olmak üzere Menteşe Kaymakamı Caner Yıldız, Tarım ve Orman İl Müdürü Ş. Fırat Erkal, GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan, STK temsilcileri, il ve ilçe müdürlüklerinden konusunda uzman personel ve kadın çiftçiler katıldı. Çalıştayda ayrıca Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) koordinatörlüğünde çalışmalarını sürdüren Kadın Girişimciler Kurulu (KGK) İl İcra Komitesi Başkanı Mehtap Şeniz Çahan, Başkan Yardımcısı Aslı Karataş ve Üye Pınar Canan Topuz ile  MUTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Murat Can katıldı.

Proje kapsamında ilk olarak 2018 yılında Muğla genelinde kadın çiftçilerin sosyo-ekonomik durumları ile eğitim ve proje taleplerinin tespiti amacıyla 354 kadın çiftçi ile anket çalışması yapıldı. Anketlerin değerlendirilmesi sonucunda kırsalda kadın üreticilerin tarımsal potansiyellerini iyileştirmek amacıyla çalıştay yapılmasına karar verildi. Bu kapsamda Muğla Tarım ve Orman Müdürlüğü ile GEKA tarafından ortaklaşa ‘Kırsalda Kadınların Girişimcilik ve Örgütlenme Kapasitelerinin Geliştirilmesi’ Çalıştayı düzenlendi.

Programda Yaraş Tiyatro ekibinin Türk Kadının geçmişten günümüze gelen azmini, çalışkanlığını ve vatan sevgisini ortaya koyan çalışması sahnelendi ve ‘Üreten Kadın,  Büyüyen Anadolu’ sloganı ile kadınların toplumun en önemli parçası olduğu vurgusu yapıldı. Ardından kapanış çalıştayı film gösterisi sunumları ile devam etti.

Kadınların kırsal kalkınmadaki rolünün çok önemli olduğunu belirten Vali Civelek, kadınlar olmadan tarımsal üretimin olamayacağını, kırsal kalkınmanın olamayacağını ve kadınların tarımsal üretimin yarısını gerçekleştirdiklerini söyledi.

Kırsal kalkınmada daha hızlı bir ilerleme kaydedilebilmesi için kadınlara yönelik sorunların giderilmesi ve kadınların konumlarının güçlendirilmesi gerektiğine vurgu yapan Vali Civelek, “Kadınlarımızda var olan potansiyelin ortaya çıkarılması, mevcut durumlarının iyileştirilmesi, tarımsal üretimde bulunan, üreten ürettiğini değerlendiren, pazarlayan kadınlarımızın kadın girişimciliği konusunda desteklenmesi, kaliteli ve verimli tarımsal üretimi artıracak aynı zamanda da tarım sektöründe kadın işgücünü verimli hale getirecektir.” diye konuştu.

Tarım ve Orman Bakanlığının pozitif ayrımcılık içerecek şekilde kadın çiftçilerimize yönelik eğitim programları, destek, hibe ve teşvik uygulamaları olduğunu belirten Vali Civelek “İlimizde de İl Tarım Orman Müdürlüğümüz yerelde bu çalışmaları başarıyla yürütmektedir. Müdürlüğümüzce düzenlenen yeni bilgiler yeni beceriler tarımda yeni teknik ve teknoloji kullanabilme kapasitesi kazandıracak, üretimi özendirecek bu çalışmalara kadınlarımızın katılımı tarımsal üretim konusunda bilinç düzeyinin artırılması ve kadın emeğinin çok daha iyi bir şekilde değerlendirilmesi konusunda oldukça yarar sağlayacaktır.” dedi.

Çalıştay, tüm kurum ve kuruluşların koordineli bir şekilde kırsaldaki kadına destek vermesinin birçok soruna çözüm getireceği tespiti ile sona erdi.

701

Haber görselleri